Elrajtolt a Kékszalag

A Kékszalag Raiffeisen Nagydíj rajtnéző VIP hajójáról jelentkezünk.

Kép: Az 52. Kékszalag rajt utáni percei / Fotó: szerző

Elrajtolt a Kékszalag

Szerző: Fehér Gyula

Klaszterünk elnökének tudósítása a helyszínről:

Az idei verseny különösen izgalmasan indult, hiszen a világjárvány miatt a versenyt négy héttel halasztani kellett, de semmi gond, a sok szervezési izgalom után végre itt lehetünk a rajtnál! Idén is megtelt Balatonfüred és A Balaton vízfelülete.  A nézők közvetlen közelről ízelítőt kaphatnak a legrégebbi tókerülőnek mondható vitorlásverseny rajtjának hangulatáról.  A verseny elrajtoltatása nem könnyű feladat se a szervezőknek, se versenyzőknek, hiszen a több, mint félezer hajó rajta egy nagyobb szélben időnként nagy haváriákat is hozott. Az idei rajtolásnál ideális szél volt, ez a verseny egyik legizgalmasabb szakasza.

Holczhauser András az MVSZ főtitkára elmondta: idén összesen 535 hajó nevezett, mely ha nem is rekordnevezés, de igen szép szám. Az eddigi rekord két éve, 2018-ban született, miután több mint 660 hajó nevezett a viadalra.

Kékszalagról részletes információkat a képre kattintva kaphatunk

Ahogy az elmúlt két esztendőben, úgy idén is az M4 sportcsatorna egész napon át élőben közvetíti a versenyt, melyet különösen érdekessé tesznek a helikopterről készült felvételek. A televíziós adás közben folyamatosan bemutatásra kerülnek a Balaton körüli települések nevezetességei, tehát az adás egyben turisztikai invitáló is a nézők számára.

Megható pillanat a tavalyi versenyről: az abszolút győztes Racing Django csapata pezsgővel várta a célvonalon utolsóként áthaladó Sunset legénységét.

Klaszterünk és a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) együttműködésének köszönhetően egyre szorosabbá válnak a kapcsolatok a két fél között. Klaszterünk tagjai közül többen is aktív részvevői a Kékszalag versenyeknek.

A vitorlázók hazai táborát 25 – 30 ezer vitorlázó adja, ami jóval kevesebb a hazai síelők közel 600 ezres táborához képest, ugyanakkor jó tudni, a vitorlázók nagyobb fele rendszeresen síel is. A sísport és vitorlássport egymást kiegészíti, hiszen napjainkban is vannak olyan gyermekek akik mindkét sportágban egyszerre bajnokok.

Az egyik szép példája a két sportág szoros kapcsolatának: Tuss Réka síelő olimpikon a legfiatalabb a „Három TUSS” című könyvben  szereplő három egymást követő generációból. A két idősebbik Tuss pedig a magyar vitorlázásban jeleskedett.  Lásd lenti cikket.

KÉKPÁNTLIKA

Szerző személyes megjegyzése: a vitorlás sportban igazából jómagam is érintett vagyok, hiszen Boróka leány gyermekem már négyszeres vitorlás magyar bajnok a legnépesebb, Optimist hajóosztályban, illetve feleségem kétszeres Kékszalag bajnok a 8m hajóosztályban. Boróka a tegnapi napon lezajlott Kékpántlika túraversenyen is elhozta a trófeát, fiúkat is legyőzve.

Kékpántlika Optimist osztály első hat helyezettje

Könyvajánló: Három TUSS

A Magyar Vitorlás Szövetség és klaszterünk együttműködési megállapodást írt alá a Boat Show kiállításon

ELRAJTOLT A KÉKSZALAG