Dübörögnek a hazai gyermek vitorlástáborok

A szabad levegőn végzett gyermek sporttáborokra ekkora igény még nem jelentkezett.

Kép: Balatoni Yacht Club 1912

Litkey Farkas, a balatoni Kékszalagnak tizenháromszoros győztese, aki Balatonkenesén vitorlásiskolát üzemeltet, nyilatkozott a „Vitorlázz Itthon!” újságírójának, többek között elmondta:

„A gyerektábor dübörög. Olyan sokan vagyunk, hogy az év elején tervezett edzőszámot emelnem kellett múlt héten.”

„Hirdetést is adtam fel és találtam két kiváló minőségű edzőt, akik segítenek, így a nagyobb létszámot is tudjuk kezelni, közben olyan minőségű edzések lehetnek amiket én elvárok az iskolámtól. Nagyon sokan vagyunk, és már igen korán teltházasak lettek a hetek.” – mondta el Litkey Farkas.

A Balaton körül több tucat helyen szerveznek gyermekek számára bentlakásos és napközis vitorlás táborokat.

Az alsóörsi Balatoni Yacht Clubban is már csak egy héten van pár hely, egyébként ez jellemző jelenleg a Balatonon.

Nagyobb gyerekek is hajózhatnak a táborokban / Fotó: BYC 1912

Byc 1912 utánpótlás csapata és edzői

A szabadidős vitorlázás alapja az utánpótlás nevelésnek is.

A Kormány 1006/2016. (I. 18.) Korm. határozat megállapította a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program 2016. évre szóló éves fejlesztési keretét. A döntés szerint a Magyar Vitorlás Szövetség – más országos, turizmussal is foglalkozó szervezetekhez hasonlóan (pl. Magyar Kajak-Kenu Szövetség) és velük együttműködve – önálló pályázatot nyújtott be az aktív turisztikai hálózatok infrastruktúrájának fejlesztésére. A pályázat pozitív elbírálást nyert, melynek köszönhetően az MVSZ és a Magyar Vitorlás Akadémia NKft konzorciuma támogatási szerződést kötött az Irányító Hatósággal, GINOP 7.1.2.-15-2016-00007 szám alatt, 704 millió forint projekt érték megvalósítására.

Az elmúlt évtizedben a vitorlázás közép és hosszú-távú stratégiájának megfelelően (Festetics-program: www.sailing.hu/egyebek/piac/festetics-gyorgy-program/486622) az MVSZ és tagszervezetei létszámában bővítik a túravitorlázók közösségét, és ennek megfelelően szélesítik a kikötői szolgáltatásaikat, az új igényeknek megfelelően.

„Remélhetőleg a szabadidős vitorlázás mellett a szabadidős síelésre is nagy lesz az igény a közelgő iskolakezdéskor. „

Hangsúlyozta klaszterünk elnöke, Fehér Gyula, hozzátéve, hogy a mostani világjárvány nagy valószínűséggel erős lendületet ad bárminemű szabad levegőn végezhető amatőr sportoknak.