Hatalmas autóbuszokkal gleccseren

Kanadában történt tegnapi halálos buszbalesetről szóló hírek meglephetik a kevésbé tájékozott embert.

Calgary sírepéről mindenki halhatott, ha másként nem, akkor az 1988-ban ott zajló téli olimpiai játékok kapcsán. Calgarytól észak-nyugatra helyezkedik el a hatalmas Sziklás-hegység. A buszbaleset a várostól légvonalban kb. 200 km-re történt, az Athabasca Gleccseren, nem messze a Lake Luise-nál lévő nagy sítereptől. A környéken, pár száz kilométeres körzetben tucatnyinál több nagy síterep üzemel.

Európai ember számára meglepő, hogy hatalmas buszokkal viszik a turistákat, nemcsak a gleccserhez  vezető úton (az odavezető köves úton történt a buszbaleset), hanem magán a gleccseren is tovább halad  a buszjárat. Naponta több ezer turista jut fel ezen a módon a jégmezőre.

A tegnapi buszbalesetben három ember meghalt, többen súlyosan megsérültek. A balesetről képeket nem teszünk fel, mivel nem bulvár hírportál vagyunk, hanem a hazai szabadidős sísport szakmai portálja.

Mindenképpen figyelemre méltó, hogy amíg hazánkban a hegyvidéki turizmus fejlődését rendívül szigorú környezetvédelmi előírások szabályozzák, szinte fékezik, addig Kanadában (a világ számos más országaiban is) a turisztika üzleti érdekeinek lobbiereje milyen elképesztő erővel rendelkezik.

Média partnerünk, a síelők szakportálja külön cikkben foglalta össze a téli olimpiák történetét.

Ebből a cikkből emeljük ki a Calgary-ben lezajlott olimpia történetének rövid összefoglalóját:

„1988-ban a kanadai Calgary-ban került megrendezésre az olimpia, ekkor bővítették a versenynapok számát 16-ra. Ezen az olimpián tűnt fel az olaszok később szinte mindent megnyerő síelője Alberto Tomba, aki rögtön két aranyérmet is nyert, Christa Rothenburger nyerte az 1000 m-es gyorskorcsolya számot, majd ugyanebben az évben a nyári olimpián ezüstérmet szerzett kerékpározás versenyszámban. Ezzel máig is ő az egyetlen sportoló, aki ugyanazon évben a téli, és a nyári olimpián is érmet tudott szerezni. Ugrásszerűen bővült a résztvevő országok száma, immár 57 nemzet 1423 versenyzője mérte össze erejét a 46 versenyszámban. A versenyek során rendkívüli feltűnést keltett a jamaikai bobcsapat, akiknek felkészüléséről, és versenyzéséről később a „Jég veled” című amerikai film született. Folytatódik az NDK és a Szovjetunió harca a megszerzett érmekért, ezúttal a Szovjetunió végez az élen, második a Német Demokratikus Köztársaság, a harmadik Svájc.”