Észak-Magyarország az EU regionális versenyképességi tanulmánya szerint leghátul kullog

A legalacsonyabb értéket Észak-Magyarországon (Nógrád, Heves és Borsod) találjuk (65,6 pont) mérték. Sorrend szerint ez azt jelenti, hogy a 235 régióból Budapest a 89., Észak-Magyarország pedig a 207. helyen van.

A magyar régiók versenyképessége EU-s átlagban, zárójelben az általános versenyképességi helyezés

Klaszterünk tagjainak jelentős része pontosan ezen a vidéken tevékenykedik

Csath Magdolna közgazdász, egyetemi tanár cikkében az Európai Unió 2022. évi regionális versenyképességi tanulmányát elemzi, amely az EU 235 régiójának (NUTS2) versenyképességi eredményeit hasonlítja össze. Szomorú adat, hogy Észak-Magyarország (Nógrád, Heves és Borsod) az alapadatokban, hatékonysági adatokban és az innovációs értékekben is leghátul helyezkedik el.

Lázár János építési és közlekedési miniszter szerint az ország tartalékát a vidék jelenti

A vidék fejlesztésének fontosságáról és turizmussal való kapcsolatáról beszélt Lázár János építési és közlekedési miniszter a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Tokajon csütörtökön, az ötcsillagos Minaro Hotel átadásán.

Az, hogy a magyar kormány egyik meghatározó embere egyre többször hangsúlyozza a vidékfejlesztés jelentőségét, valóban örvendetes, azonban a valóságban egyelőre nagyon kevés látszik az említett Észak-Magyarország régióban. Különösen a hegyvidékek turisztikai fejlesztéseinek hiánya fájó számunkra. Sőt, sajnos kimondható, a régió hegyvidékei turisztikai szempontból rendkívül alulértékeltek, a két világháború között megvalósult turisztikai beruházások is jellemzően teljesen leamortizálódtak. Ezen a szemléleten szeretnénk változtatni, ez lesz az egyik célja a május 16-án, Kékestetőn megrendezésre kerülő Partner találkozónknak, melyen várhatóan jelen lesznek különböző minisztériumok képviselői is.” – ezt már Fehér Gyula, klaszterünk elnöke mondta, a Partner találkozó előtt 10 nappal.

A Minaro Hotel egy hajdani andezitbánya közepén épült fel, Tokaj északnyugati részén, a Csurgó-völgyben