Ódor Lajos leendő miniszterelnök a zsenialitásról szóló könyve kihagyhatatlan olvasmány

Várhatóan május közepétől egy magyar közgazdász lesz Szlovákia szakértői kormányának a miniszterelnöke. Cikkünkben bemutatjuk bestseller könyvét.

A Rychlokurz geniality című könyv 2022 szeptemberében jelent meg, szlovák nyelven. Már a könyv kiadásakor felmerült egy magyar nyelvű kiadás „Gyorstalpaló a zsenialitásról” címmel. Most azonban, hogy a szeptemberi szlovákiai parlamenti választásokig az ő általa vezetett szakértő kormány vezeti Szlovákiát, egész biztos, hogy hamarosan magyar nyelven is megtaláljuk a könyvet a könyvesboltokban.

Ľudovít Ódor, azaz Ódor Lajos / Kép: Sme.sk Marko Erd

2022 decemberében a Szinnyei Szalon (Révkomárom) vendége Ódor Lajos közgazdász, a Szlovák Nemzeti Bank alelnöke volt. A házigazdával, Sánta Szilárd újságíróval elmélyülten beszélgettek Ódor Lajos nemrég megjelent Gyorstalpaló a zsenialitásról című kötetének megszületéséről, a könyv témaköreiről és arról, valóban a 42 a válasz az élet értelmére. Az igazán érdekes, élet értelmét is feszegető egyórás beszélgetés a lenti videóban elérhető.

A könyvről: 42 kérdés és válasz, amelyek segítenek megérteni a mai világot


A következő technológiai forradalom, az éghajlatváltozás súlyos következményei küszöbén, és a világ megatrendjei között, mint például a népesség elöregedése vagy a deglobalizáció, nehéz kihívások. Mindezek mellett nem számít, ha valaki meg tudja-e nevezni Honduras összes fontos iparágát. A világ már nem településünk határában ér véget, s ennek megértéséhez már nem elég különbséget tenni alany és állítmány között. A futószalaggyártásban nem akarunk versenyezni a Google keresőjével vagy robotjaival, inkább azokra a dolgokra koncentráljunk, ahol a leghasznosabbak lehetünk. Az emberiséget évszázadok óta a kíváncsiság és az új ötletek vitték előre.

A Gyorstalpaló a zsenialitásról (vagy A zseni gyorstanfolyama) című könyv több mint 650 oldalon keresztül vezet végig a jelen és a jövő legfontosabb trendjein.

Ne félj! Még a kvantummechanika, a GDP, a jövedelmi különbségek, a népesség elöregedése, a számítógépek működése vagy a végtelenség is egyértelműen megmagyarázható. A válaszokhoz márpedig megvan a könyv szerzőjének, Ódor Lajos közgazdásznak a műveltsége, tapasztalata, rálátása és igazán jó humora.

A könyv nem csak a kíváncsi diákoknak szól, hanem mindenkinek, akit érdekel, mi történik és fog történni a világban.

A könyv 42 fejezetre és 9 területre tagolódik: világmegatrendek, az univerzum működése, biológiai világ, értelem és érzés, emberek és társadalom, technológiai forradalom, számok és formák, megalapozott polgár és elégedett élet. Számos illusztrációval és grafikonnal került kiegészítésre a könyv, amelyek segítenek megérteni a még bonyolultabb témákat is, mint például a fraktálok vagy az idődilatáció.

Minden fejezetet egyesít az a meggyőződés, hogy a körülöttünk lévő világ megértésének még mindig az őszinte tudományos megközelítés a legjobb módja, kíváncsinak kell maradnunk, ha haladni akarunk, és nem kell megjegyeznünk a telefonkönyveket – tudnunk kell néhány kulcsfontosságú gondolatot, és gondolkodjon kritikusan.

*

Čaputová Szlovákia köztársasági elnöke döntött a folytatásról, magyar nemzetiségű miniszterelnöke lesz Szlovákiának.