Fagyot is mértek, újabb hidegrekordok hazánkban

Az aggodalomra okot adó, időnkénti melegrekordokról szóló híreket talán némelyest kompenzálja az újabb és újabb hidegrekordokról szóló hírek.

A Bükkben helyet foglaló víznyelők, a karszthegységek felszíni kerekded mélyedései területén már többször is előfordult az elmúlt két hétben, hogy mínuszos tartományba csökkent a hőmérséklet. A MeteoPont.hu adatai szerint ezen a héten szerda hajnalban -1,8 fokig hűlt a levegő.

Ugyanitt, 2019. július 5-én -2,3 fokot regisztráltak a kihelyezett automaták.

A mikroklímatikus mérések viszont nem képezik automata mérőhálózat részét.

Ez is jól példázza, hogy a téli időszakokban a sípályákon is milyen jelentőséggel bír a helyi mikroklíma, mely sokszor segíti a hómegmaradást, sőt olykor csapadék utánpótlás nélkül is hízik a hó.

A sízők már akkor is ismerték a mikroklíma jelentőségét, amikor nem voltak hóágyúk. Hazai sípályáinkon tavasszal rendszeres volt, hogy a gyalogosan letaposott hóréteg a sípályán akkor is megmaradt, amikor a környéken sehol nem volt, egy centiméter hó sem.

A két nappal ezelőtti szerda után mai reggel újabb hivatalos hidegrekorddal dőlt meg – megint Zabaron, +3,8 fokon állt be a minimumhőmérséklet!

Nem véletlen, hogy ide, Zabarba tervezik 2020 telére az ország első Hidegfesztiválját!

Szerdára virradó éjjel megdőlt az országos minimumhőmérsékleti rekord – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán.