Felvonóval működő szánkópálya épült, még 1937-ben

Zalaegerszegen, 1,5 kilométer hosszúságú szánkópálya mellett, a második világháborúig működött a felvonó. Azóta sincs idehaza ehhez hasonló.

Zalaegerszegi ródlipálya felvonó szerkezete / Serényi Árpád fényképész felvétele

Apjok Ildikó küldött egy érdekes bejegyzést, ami számomra teljesen új információt tartalmazott: szánkópálya, felvonóval, itthon!

Ismereteim szerint, ezen az egy helyszínen kívül, nem volt és jelenleg sincs olyan szánkópálya, ahol felvonó működött vagy működne. Pedig igény lenne rá, ezt bebizonyította az elmúlt hetek hó nélküli időszaka.

Ami a jövőt illeti: évek alatt sajnos szembesülünk azzal, hogy a természetes hómennyiség egyre kevesebb, így ha valaki szánkópályát szeretne üzemeltetni, akkor ahhoz elengedhetetlen a hóágyúzott pálya. A hóágyúzás költségeinek fedezetét biztosíthatná egy „szánkó-felvonó”. Azok a hazai sípálya üzemeltetők, akik hógyártó kapacitással rendelkeznek vagy terveznek, azok számára meggondolandó egy ilyen irányú fejlesztés.

Visszatérve Zalaegerszegre: 1973-ban készült el az a TV-kilátó, melynek alapjaitól nem messze indult az egykori ródlipálya, másfél kilométer hosszúságban. A TV-kilátó honlapja bemutatja a környéket.

2004-ben volt egy próbálkozás a szánkópálya megújítására, a fejleményekről nincs tudomásunk.

Még ma is láthatók a felvonó betonelemei, illetve a pálya körvonala, ami egészen az Alsóerdei útig tartott. Négy-, ötszáz méteren egy erős kanyar van a horhosból kialakított pályában. Annak idején egy tűzoltó állt a kanyarban, és figyelte a pályát. Egy kürtszó jelezte, ha indulhatott a következő szánkózó.” 

Reméljük, előbb-utóbb, valahol az országban sikerül hóágyúzott szánkópályát létrehozni, akár felvonóval! Ha akárcsak egy is elkészülne, akkor kiderülne, mekkora az igény erre. Miként működik az, ami már az 1930-as években működött.

Szerkesztő: F.Gy.