Ha egy ember 30 éves kor alatt nem liberális, akkor nincs szíve, ha viszont 30 fölött nem konzervatív, akkor nincs esze

Sir Winston Churchill egyik híres mondása a mai napig elgondolkodtató, különösen a mai világban.

Egy klub, a sok angol konzervatív klubok közül / Fotó: Fehér Boróka

Manapság az az AI (mesterséges intelligencia) hamarosan bekövetkező, szinte mindent felborító térnyerésével riogató cikkek sora jelenik meg – nap mint nap.

Tajthy Krisztina az Észak-magyarországi Informatikai Klaszter igazgatója volt (11 éven át) 2021 júniusáig, azóta pedig a Digitális Vállalkozások Szövetségének a főtitkára. Tajthy az elmúlt időszakban több merész mondattal került a sajtó látókörébe:

„Öt–tíz éven belül a ma létező munkahelyek nagy része megszűnik vagy jelentősen átalakul.”

Nem könnyű átlátni a hamarosan bekövetkező legújabb kihívásokat, mely a turizmust is erősen érinteni fogja – egyes szakérők szerint ráadásul igen hamar.

A szakértők szerint durván két út áll a turizmus előtt: a kisebb szolgáltató cégeknek egyetlen lehetőség a további specializálódás (a mesterséges intelligencia alkalmazása azonban itt sem kerülhető el teljesen), vagyis a személyes kiszolgálás erősítése. A másik út a globális, nagy rendszerekhez való csatlakozás, melyet szinte teljes mértékben az AI fog uralni. A középen állok lehetnek a legnagyobb vesztesek.

A mesterséges intelligencia „elevenen fel fogja falni” az utazási ágazatot, ha az nem tart lépést az új fejlesztésekkel – ezt Andy Owen Jones, a Smartseer technológiai vállalat társalapító-ügyvezetője mondta a Londonban múlt hónapban megtartott Travel Technology Initiative 2023 fórumán.

Cikkünk címe feladja a leckét: milyen úton járjanak a vállalkozók egy egyébként sem olyan könnyű turisztikai ágazatban, mint a síturizmus. A kérdés érint minden piaci szereplőt: a síoktatóktól kezdve a sípálya üzemeltetőkön át, a vendéglátóiparig bezárólag.

A magyar klaszterek honlapján jelenleg 16 klaszterszervezet képviselteti magát, köztük a mi klaszterünk is.

*

Sir Winston Churchill egyik híres mondása a mai napig elgondolkodtató, különösen a mai világban.