Június 5. Környezetvédelmi világnap

Az első hivatalos környezetvédelmi világnapot 1974-ben tartották Spokane-ben (USA), az Only one Earth, azaz Csak egy Föld van központi tematikával.

Hazánk egyik legszebb kilátása a Csere-hegyi kilátóból

Fotó: Fehér Gyula / SkiOutlet.hu

A fenti képre kattintva elérhető Tenczer Gábor (index) érdekes cikke az 1935-ben átadott, eredetileg Horthy Miklósról elnevezett kilátóról.

*

Klaszter tagszervezeteink is elkötelezettek a konkrét célok mellett.
 
A környezetvédelmi világnap célja felhívni a figyelmet a környezetszennyezés következményeire, elősegíteni az együttgondolkodást,  közös cselekvést, terjeszteni a fenntartható fejlődés eszméjét.   
 
Konkrét célkitűzések
 
    • A megújuló természeti források hasznosítása
 
Az emberiségnek a fenntartható fejlődés szempontjából célszerű arra törekednie, hogy a nem megújuló erőforrásokat (kőolaj, földgáz, stb.) megújuló erőforrásokkal helyettesítse (nap-, szél-, vízenergia), hiszen a nem megújuló erőforrásokból származó energiahordozók mennyisége véges.
 
    • A szemét- és hulladékképződés csökkentése
 
A hulladékképződés megelőzése, valamint a keletkezett hulladék mennyiségének és veszélyességének csökkentése érdekében előnyben kell részesíteni az anyag- és energiatakarékos, hulladékszegény technológiák alkalmazását, illetve törekednünk kell a termelési-fogyasztási kör folyamatban tartására, a legkisebb tömegű és veszélyességű hulladékot eredményező termékek előállítására. 
 
    • A környezetszennyezés megelőzése
 
A megelőzés szorosan összefügg a termékekkel, illetve azok tulajdonságaival. A hulladéknak a termelés szintjén történő minimalizálása értelemszerűen magában foglalja a termék környezeti hatásainak figyelembe vételét a teljes életciklusa alatt. A cél az, hogy a termékek gyártásukkal, használatukkal és felhasználásuk után hulladékként a lehető legkisebb mértékben járuljanak hozzá a környezet terheléséhez, illetőleg szennyezéséhez. Ez a folyamat természetesen a fogyasztókra, mint hulladékokat előállítókra is tartozik, annak ellenére, hogy a hulladék keletkezésének megelőzése döntően termelői feladat.
 
    • Energiatakarékosság, a helyi erőforrások minél szélesebb körű felhasználása
 
Magyarországon található a Föld jó termőtalajainak 2%-a. Hazánk egyik legfontosabb természeti kincse a termőtalaj, amely változatos mezőgazdasági művelést tesz lehetővé. Forrás*

*

Klaszterünk névadója, Chernel István ornitológus szervezte meg az első Madarak és Fák Napját, már 1902-ben!