Kiemelkedő vendégéjszakai adatok a Mátrából

Az esztendő első felében és május hónapban is, az egész országon belül a harmadik legmagasabb vendégéjszakai adatok érkeztek Gyöngyös vidékéről, a Mátrából.

Kép: 4 ÉVSZAK Hegyihotel – Mátraháza

A mátrai (gyöngyösi) májusi adatok megelőzik Balatonfüredet és Siófokot is!

„Gyöngyös lett az ország harmadik legnépszerűbb városa az első negyedévben a Magyar Turisztikai Ügynökség legfrissebb adatai szerint.

Az összesített adatok alapján az év első 5 hónapjában a vidéki szálláshelyeken közel másfél millió vendég szállt meg, akik 3 és fél millió vendégéjszakát töltöttek el. A Mátrai szálláshelyek is azt tapasztalják, hogy egyre többen szeretnének nálunk szállást foglalni, a szobák nagy része pedig már augusztusig telve van.” – Hangzik el a Gyöngyös Televízió híradásában:

A Nemzeti Turisztikai Központba érkezett, vendégéjszakákra vonatkozó statisztikai adatokat

Gyöngyös városához tartozónak tekintik Mátrafüred, Mátraháza, Kékestető és Sástó településeket is.

Ennek oka, hogy ezen települések közigazgatásilag Gyöngyös városához tartoznak. A nevezett települések Gyöngyös város mai területének kb. a 30%-át adják, azonban vendégéjszakák számát tekintve ennél jóval nagyobb arányt jelentenek. A nevezett településeken belül van több, nagy kapacitású hotel. (Ezek közül többek klasztertagok is.) Lifestyle Hotel, 4ÉVSZAK,  valamit a Hegyihotel, Oxigén Hotel, de itt van a nemrég újjáépített Avar Hotel, a Residence Oxygén Hotel, a Sástó Hotel, és a Medical Hotel Kékes.

*

A fenti hírekhez tartozó érdekesség:  Mátrafüred és környéke többször külön szeretett volna válni Gyöngyöstől, 2005-ben népszavazás is ezt az állampolgári akaratot hozta ki.  Wikipédia:

„A településen élők számára már a millenniumi évektől kezdve rendszeresen felmerült az önállósodás, Gyöngyösről való leválás gondolata. A 2005. szeptember 25-i népszavazáson a lakosok többsége az önállósodás mellett döntött, de a belügyminiszter nem terjesztette elő a kezdeményezést a köztársasági elnökhöz.”

Az érvényesen szavazó 515 választópolgár közül 325 támogatta az önálló település létrehozását, ami 61,1 százalékos arány.

*

A lenti képen pedig a Mátrában második szállodaként, 1938-ban megépült, majd 1939-ben átadott, a mai napig működő Galyatető Nagyszálló (klasztertag) fényképe látható. Galyatető ma Mátraszentimréhez tartozik, ahogy Mátraszentistván, Mátraszentlászló, Bagolyirtás, és Fallóskút is. A Mátraszentimréhez és az ahhoz tartozó kisebb településeken is igen jelentős a szálláshelyek száma, mely évről évre növekszik.

Galyatető Nagyszálló 1939-as átadásakor készült felvétel