Klíma téma: megjelent David Goldblatt sportújságíró tanulmánya a klímaváltozás azon kérdéseiről, mely a versenysportokat érinti

A 38 oldalas tanulmányon belül, alig féloldalnyi anyag tárgyalja a havas sportokat, az is leginkább csak a téli olimpiai játékokat érinti, mégis néhány érdekesebb hivatkozás érdekessé teszi a tanulmányt.

 Illusztráció, Időkép: 2020 januárjában a Kárpát-medencében hosszasan beült a hideg, ennek köszönhetően lehetett 1000 méter alatt havat gyártani.

Maga a tanulmány legtöbbet a labdarúgás témájával foglalkozik, de részleteiben tárgyalja az olimpiai- és nem olimpiai sportágakat is.

Az egész tanulmányból, az insidethegames.biz portál külön cikkben kiemeli a havas olimpiai versenysportokat és tárgyalja annak a veszélyét, hogy 2050 utáni időszakban, az eddigi téli olimpiai helyszínek közül, már nem mindegyik marad hóbiztos síterep egy téli olimpia megrendezésére. *Szerkesztő: kisebb csavar a cikkben, hogy jónéhány, eddig olimpiai helyszínként még nem ismert síterep is szóba jöhetne.

A tanulmányban, hivatkozásként ezt a kérdést egy szemléletes ábrán keresztül ismerhetjük meg részleteiben  (The New York Times, 2018. január 11.). 

Egy másik hivatkozás, (The Experts Robson Forensic, 2017. április 26.) mely a globális felmelegedést tárgyalja, elsősorban a téli olimpiai játékokkal foglalkozik, azonban már foglalkozik a szabadidős havas sportok témájával is.

Ettől a Goldblatt-féle tanulmánytól függetlenül, 2017. decemberében publikált, Robert Steiger (Ausztria, Innsbruck)  által összerendezett tanulmánykötet, A síturizmus éghajlatváltozási kockázatának kritikai áttekintése” cím alatt megjelent, angol nyelvű anyag talán a legátfogóbb és legnagyobb a témában, lehet hogy akár az egész világon.

Azonban megjegyzendő, hogy bár a Steiger-féle tanulmány valóban rendkívül részletes, azonban egyáltalán nem foglalkozik például a Kárpát-medence téli klimatikus viszonyaival. Márpedig az köztudott, hogy lényeges különbségek lehetnek klimatikus viszonyokban, akár egy-egy hegyoldalon belül is, nemhogy egymástól messzebb lévő nagyobb hegyvidékek között. Tehát a Steiger-féle tanulmány nem lehet korrekt hivatkozási alap a Kárpát-medence klimatikus kérdéseinek vonatkozásában. A cikk elején lévő Kárpát-medence Időképes ábrája jól illusztrálja, hogy mennyire más lehet az időjárás egy adott időpontban, vagy akár hosszabb időszakban is, más-más helyszínen. Ezzel a mondattal csupán azt szeretném kidomborítani, hogy igen, van egy sajátos téli klímája a Kárpát-medencének, amely nemigen hasonlítható össze az Alpok hegyvidékeinek téli klímájával. A Kárpát-medencén belüli síterepek téli klimatikus viszonyai messze nem olyan feldolgozottságúak, mint az Alpok hegységé, és ez nem csak Magyarországra, hanem egész Szlovákiára és Románia Kárpátok belüli részére is igaz.

A 2022-es téli játékokat Peking, a 2026-osat pedig Milánó és Cortina d’Ampezzo rendezi.

A cikket írta: Fehér Gyula