Klaszterünk tagjai a lengyelországi hóágyú gyártók szakmai konferenciáján

Nemzetközi szakmai ismereteiket bővíthették tagjaink 2016. szeptember 22-23. között a Supersnow konferencián, Maniowyban.

Képes beszámoló a cikk végén!

Lengyelország legnagyobb havas sportokban érdekelt cégcsoportja, a Supersnow S.A. http://www.supersnow.pl/en/ nemzetközi konferenciát és bemutatót szervezett, sípályák fenntartásban és fejlesztésben érdekelt cégek, intézmények számára. Magyarországról a Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter öt tagja, a Nordica Síaréna Eplény, Kékestető Sícentrum, Normafa Park, Zemplén Kalandpark, és a Nagyvillám/Visegrád Sípálya vett részt az érdekes előadásokon és programokon.

Lehetőségünk volt megtekinteni a Bania síközpontot, ami Bialka Tatrzanskában helyezkedik el.. (http://www.bialkatatrzanska.pl/ ) Ez a cégcsoport legnagyobb síterepe, és igen sok hasonlóságot mutat a hazai domborzati viszonyokkal, hiszen a síterep legmagasabb pontja csupán 910 méter. Ezen a magasságon kiváló eredményeket értek el a síszezon meghosszabbításával, ami itt általában november végétől március végéig tart. Ezeket a kiváló eredményeket a legkorszerűbb, főként automata hóágyúk tömeges alkalmazásával, és az ehhez szükséges kapacitású háttér infrastruktúra megteremtésével érték el.

A Magas-Tátrától északra fekvő Maniowyban, a cégcsoport gyártási és értékesítési központjában készítik a hógyártás minden lehetséges technikai eszközét. A termékek nagy többsége saját fejlesztésű, így nem meglepő, hogy Lengyelországban a cég piaci részesedése a szektorban 70 %-os. A gyár bejárása során megismertük a fejlesztő részlegtől kezdve, a több ponton automatizált gyártástechnológián át, egészen a tesztkamráig minden fontos részterületet. Különösen érdekes, és a jövőben egyre fontosabbá válik a hógyártás rendszereinek teljes automatizálása, ami fajlagos költségek csökkenése mellett növekvő teljesítményt is jelent. Ennek fejlesztéséről érdekes bemutatót kaptunk egy demó program segítségével.

A gyár honlapja: http://www.supersnow.pl/en/

A konferencia természetesen remek lehetőséget nyújtott a havas sípályák képviselői közötti egyeztetésre és szakmai beszélgetésekre, ami az egyik legfontosabb eredménye az ehhez hasonló rendezvényeknek.

A lengyelországi síterepet sok hazai síző is kedveli. Budapesttől kb. 400 kilométerre fekvő síterepről hazai beszámolók itt találhatók:

http://sielok.hu/siterepek/ertekeles/bialka/

A konferenciáról a beszámolót készítette: Mikó Gergely – Normafa Park

Képek: Béresi Csaba és  Mikó Gergely

Ahol kevesen járhattak: hóágyúgyár

dscn3237

Csapatunk a Supersnow gyárban

dscn3289

Vendéglátónk: Supersnow elnöke, Rafel Topolski köszöntötte tagjainkat

dscn3284

Előadások több témát is érintettek

dscn3270

Saját sípályán a saját hóágyúik

dscn3173

Hóágyúk a gyártelepen

dscn3224

Családi vállalkozásként kezdték és a mai napig ebben a rendszerben fejlődnek tovább

dscn3213