Klaszterünk tagjai aktív részvevői voltak a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság által szervezett gyakorlaton a mátraszentistváni Síparkban.

A helyszínt biztosította a szentistváni Sípark. A gyakorlaton részt vett Klausmann Viktor által vezetett Kékes Kutató-Mentő Alapítvány/Magyar Síakadémia, és a Normafa Park mentőegység tagjai.  A rendezvényen jelen volt dr. Pajtók Gábor kormánymegbízott,  Révész Máriusz aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos és Horváth László országgyűlési képviselő és Fehér Gyula a síklaszter elnöke.

A gyakorlatot Koós Zoltán tűzoltó alezredes, az igazgatóság polgári védelmi főfelügyelője nyitotta meg. Hangsúlyozta a gyakorlat nem csak mentési gyakorlat, hanem katasztrófavédelmi együttműködés is volt.

 

A gyakorlat szerint egy időben, különböző helyszínen többeket kellett menteni

Mentés felfelé a sílift nyomvonalában

A gyakorlat egy időben összesen négy helyszínen is zajlott. Tankóné Antal Erika megyei katasztrófavédelmi szóvivő elmondta: a gyakorlat célja, hogy azok a hivatásos szervezetek, amelyek együttműködnek a kárfelszámolásnál, begyakorolják a közös munkát, hatékonyabbá tegyék az információáramlást, javítsák a gyors reakcióképességet. Révész Máriusz kormánymegbízott is megtekintette az eseményt. A sajtó munkatársai részére elmondta, hogy azon vállalkozók akik hazánkba sípálya fejlesztésbe fektettek,  joggal megérdemlik az állam által biztosított támogatásokat.

„Minden tiszteletet megérdemelnek azok a vállalkozók, akik Magyarországon sípályát üzemeltetnek.  Ez nehéz feladat, de itt nagyszerűen működik, és Mátraszentistván megérdemli a támogatást.”

Klausmann Viktor, a Kékes Kutató-Mentő Alapítvány elnöke – aki egyben Kékestető Sícentrum sajtókommunikációval foglalkozó szakembere – szerint elsősorban a Mátrában végeznek mentéseket, mivel  a speciális gépjárműveik alkalmasak arra, hogy a sípályákon a rossz hóviszonyok mellett, az év minden napján képesek legyenek a mentésre.

Nem volt költ könnyű terep a mentési gyakorlat helyszíne

 

A mentőgyakorlatnál  segítségül jelen voltak a Normafa Park mentői, akik speciális lánctalpas quaddal is rendelkeznek.

 

Mikó Gergely Normafa Park, Révész Máriusz és Horváth László országgyűlési képviselők