Körbetekintés: javuló járványügyi adatok

Környező országokból javuló adatok érkeznek, nálunk második napja jelentősen csökkent az új fertőzöttek száma.

Kép: Budapest, Belváros, ma reggel 9 óra / Fotó: SkiOutlet.hu

 

Körbetekintés: javuló járványügyi adatok

A Wordmeter állandóan frissülő adatai szerint a szomszédos ország szigorú korlátozásainak meghozatala után egész gyorsan megjelennek a járványadatok trendfordulói. 

Szlovákiában  az újbetegszám, az aktív betegszám és a halálozási adatok határozott fordulatot vettek. Informális csatornákon keresztül megtudtuk, hogy várhatóan karácsony előtt a várható lazításoknak köszönhetően, nagy az  esélye a síszezon december közepi megindításának.

A szomszédos országok közül Szlovéniában hozták a legkeményebb intézkedéseket (a tömegközlekedést is leállították két nappal ezelőtt) hozták meg sorban, a trendforduló itt is megérkezett.  Lakosságarányosan tekintve Szlovéniában a legnagyobb gond a szomszédos országok közül.

A hazai síelők között legnépszerűbb Ausztria a tegnapi napon újabb kemény szigorításoket vezetett be – üzletek nagyrészét is bezáratták – hiszen az ottani járványügyi adatok ezt indokolták. Bizonyos adatok itt is már javulást mutatnak így van esély arra, hogy a terveknek megfelelően december közepén kinyithasson a legtöbb osztrák síterep.

Magyarország esetében is megjelentek az első javuló adatok: második napja jelentősen csökkent az új fertőzöttek száma. 

„Az Index és a HVG alaptalanul rémhírt terjeszt és szándékosan hazugságot állít a mai címlapján”– erről ad tájékoztatást a Koronavírus.gov.hu.

A ma megjelent sajtóhírekkel ellentétben a jelenleg hatályban lévő korlátozó intézkedéseket nem hosszabbította meg a kormány, azok 2020. december 11-ig alkalmazandóak. A kormány a veszélyhelyzetet hosszabbította meg az Országgyűlés döntése alapján 2021. február 8. napjáig. Arra kérjük a sajtó munkatársait, ne terjesszenek valótlan állításokat, a már megjelent hamis híreket azonnal korrigálják!

Kormányzati Tájékoztatási Központ

 

A fenti kép is jól szemlélteti, hogy az emberek zöme még napközben is alig merészkedik az utcára, annak ellenére, hogy a kijárási tilalom csak 20 óra és reggel öt óra között hatályos. Helyszín: Budapest, V.  Szabadság tér, Honvéd utca kereszteződése.

Mindezek figyelembevételével továbbra is esély van arra, hogy a közeledő  síszezon elindulhasson és sokan boldogan csúszhassanak a hegyi jó levegőn!

Télen nem csak síelni lehet a jó levegőjű hazai hegyvidékeinkben, hanem számtalan lehetőség van más testmozgásra is, így a túrázás, kerékpározás, szánkózás is ajánlott.

Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter közleménye