Magyarok a Síoktatók Világtalálkozóján

A 21. találkozó március 26-án kezdődik a finnországi Leviben, ahova összesen 24 fő utazik hazánkból.

Az Interski International egy nemzetközi szervezet, mely a nemzeti oktató szövetségeit tömöríti. Első kongresszusuk 62 évvel ezelőtt, 1951-ben, az ausztriai Zürsben került megrendezésre. A Síoktatók Magyarországi Szövetségét 1991-ben, a 13. Interski Kongresszuson vették fel a nemzetközi szövetség tagjai közé. A mostani rendezvény már a 21. ilyen találkozó.

A síterep igazán különleges, hiszen a legmagasabb pontja csupán 531 méter (Eplény esetében ez 509 méter) ugyanakkor, mivel az északi sarkkörön túl van, még ilyenkor, március végén is rendkívül hideg van. A következő napok éjszakáira akár -32 C fokig is hűlhet a levegő, napközben semmiképpen sem éri el a levegő hőmérséklete a 0 C fokot. Napközben leginkább a napsütés fog uralkodni, tehát összességében a síeléshez ideális időjárási körülmények várhatók.

Finnország most először fogadja a világ síoktatóit. Ausztria négyszer, Olaszország háromszor, Japán pedig kétszer volt házigazda. Eddig összesen 15 országban volt kongresszus. Európában Levivel együtt 15 alkalommal, Európán kívül pedig további 6 (kétszer Japán, egyszer: Argentin, USA, Kanada, Dél-Korea) alkalommal találkozhattak a legelkötelezettebb síoktatók.

A magyar csapat egy része még az indulás előtt, a Liszt Ferenc repülőtéren

Az Interski Kongesszuson, csaknem 40 országból 1.300-1.500 szakember vesz részt. A síelők honlapja a napokban egy cikksorozatban mutatja be a delegáció tagjait.

Az Interskinek egyébként három alszövetsége létezik:

  • Hivatásos Síoktatók Nemzetközi Szövetsége (ISIA)
  • Klubok és Egyesület Síoktatóinak Nemzetközi Szövetsége (IVSI)
  • Iskolai Síoktatók Nemzetközi Szövetsége (IVSS)

A kongresszus eseményeiről idővel honlapunk is beszámol, ahogy az előző két kongresszus magyar vonatkozású híreit s követtük.

Sok sikert kívánunk a magyar csapat minden tagjának!