Mátra Libegő átadásán jártunk

A ma átadott libegő az ország hetedik libegője. Az első olyan hazai libegő, melynek közelében nincs sípálya, jelenleg annyi kötödése van sípályákhoz, hogy eddig síliftként működött Ausztriában.

Kép: A 24-es számú főút felett vezet a Mátra Libegő nyomvonala, összekötve az Oxygén Adrenalin Parkot a Sástói Kempinggel.

Az ország első libegője a Zugligeti Libegő, mely 1970-ben épült meg Zugliget és János-hegy között szállítja a látogatókat, a Normafa sípályáktól nem messze. Másodikként az ország leghosszabb – sípályákhoz csatlakozó – libegője 2001 végén kezdte meg működését a sátoraljaújhelyi Magas-hegyen. Harmadikként Eplényben egy négyüléses sílift, libegő került átadásra (2009). Negyedikként a lillafüredi sípálya mellett, az egykori sífelvonó nyomvonalában épült meg a libegő (2015).

2017-ben Eplényben és Mátraszentistvánban egy-egy sífelvonó (libegő) már kifejezetten a sízők számára épült (5. és 6. libegő).

Hazánk hetedik libegője tehát a Mátrában, Sástónál üzemel. Május 11-én, szombaton díjtalanul kipróbálható!

Az MTV1 Ma délután adásában riportok 4.40-től!

Az átadás előtt egy nappal Klausmann Viktor vezetésével biztonságtechnikai gyakorlatot tartott a Kékes Kutató-Mentő Alapítvány csapata és a Mátra libegő üzemeltetője.A budai Zugligetben működő libegő hamarosan teljesen újjáépül. Sátoraljaújhelyen pedig a libegő megújul és egyben kibővül – tervek szerint néhány éven belül.

Három évvel ezelőtti, a hazai libegőkről szóló cikkünk: