MURAU 30 Jubileumi Havas Szezonzáró

A verseny 1993-ban került először megrendezésre, akkor még csak a snowboardosok, első magyar bajnokságát megindítva.

A Covid19-járvány miatt sajnos két verseny kimaradt (2020 és 2021), így jön ki az idei, 30. jubileumi szám. A szervezők hivatalos oldalán sok-sok régi fénykép és sok régi eredmény is felkerült, a 30 éves jubileum tiszteletére.

A négy naposra tervezett versenyprogram elég sűrű, igazán színes a kínálat!

*

A hazai sísport fejlődése szempontjából érdekesség, hogy az Országos Amatőr Gyermek Síbajnokság is 1993-ban indult, szintén Ausztriában (Semmering/Hischenkogelen).

A két nagy múltra visszatekintő versenysorozat közötti párhuzamosság mellett néhány érdekes különbséget is érdemes kiemelni:

– Amíg mostani nemzeti ünnepen zajló verseny mindvégig Murauban került megrendezésre, addig a gyermek síverseny három különböző (Ausztria, Magyarország, Szlovákia) országban, 7 különböző helyszínen zajlott. Részben ennek is köszönhető, hogy a két Covid év alatt sem jelentett gondot a gyermekverseny megrendezése (jövőre lesz a 33. verseny).

– A murai verseny anno snowbord versenyként indult, mára azonban már több havas sportág is szerepel a programban, a gyermekverseny pedig mindvégig megmaradt az alapkoncepciónál: az amatőr gyermek sízők találkozójánál.

A két különböző versenysorozat sikerének egyik titka lehet, hogy a versenyszervezők vezetői 1993 óta ugyanazon személyek (Murau: Maróty testvérek / Gyermek versenynél: Fehér Gyula), ugyanazon cégháttérrel (Marosport Kft. illetve Lavina- Sport Kft.)

*

Bízzunk abban, hogy „közelegve” az 50. verseny évhez, továbbra is sok lelkes sízőt mozgat meg mindkét versenysorozat!