Nagy-Szénáson sorra építkezik a Duna-Ipoly Nemzeti Park

A hegytetőn 1938-ban országos munkás síbajnokság is volt, 1926-1975 között turistaház is működött a hegyoldalban.

A murvára helyezett, nemrég elkészült esőbeálló

Egyedi tervezésű esőbeálló állít emléket a legendás Nagy-Szénási turistaháznak Nagykovácsi határában. Az uniós támogatásból készült építmény a természetvédelmi tudatformálást is szolgálni fogja – írja a pár napja megjelent híradás a nemzeti park honlapján.

Az épület a Nagy-Szénástól légvonalban észak-keleti irányban 190 méterre található.

Erről a padról észak felé nézelődhetünk, a csúcstól alig 130 méterre

A Nagy-Szénás tanösvény mellett nemrég épült meg egy új esőbeálló, az adótorony közelében

Valójában gratulálhatnánk a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) Nagy-Szénáson és környékén, az utóbbi hónapokban zajló építési tevékenységeihez. Ugyanakkor véleményem szerint mindenképpen magyarázatra szorul, (a cikkben látható képek építkezései mellett), hogy miért éppen a nemrég felgyújtott kereszt újjáépítése kapcsán írja levelében a DINPI igazgatója – : „…Igazgatóságunk a Nagy-Szénás hegyre tervezett kereszt felállítását a védett természeti és Natura 2000 terület kijelölésével és védelmi céljaival nem tartja összeegyeztethetőnek.„…miközben murvára helyezett esőbeálló is megépült a közvetlen közelben- légvonalban 190 méterre.

Különös pikantériát ad az a tény, hogy pontosan azon a napon kelt a DINPI igazgatójának levele, amikor az illetékes kormányhivatal digitális aláírással kiadta az engedélyt.

A Nagykovácsi Természet- és Környezetvédő Egyesület elnöke, Vojczek Judit megtámadta a kormányhivatali engedélyt a bíróságon, így várhatólag bírósági eljárás lesz az ügyben.

Szerző és képek: Fehér Gyula