Normafa havazás után – GALÉRIA

Tegnapi napon 12-15 cm friss hó hullott a Budai-hegységben. Körbenéztünk mi újság a Normafánál.

Szerző: skioutlet.hu

Normafa Síház jelenleg zárva van, de hamarosan megújul

A Jánoshegyi út. 1955-től 1976-ig a budapesti városközpontból egészen a Libegő végállomásig itt közlekedett a J jelzésű autóbuszjárat.  Idővel hétvégente már gépkocsi sem hajthatott be. Majd egy évtized elteltével, már hét közben sem lehetett behajtani, kivételt a Budai Sport Hotel vendégei jelentettek, de ez a szálloda is bezárt néhány éve. Ez a hotel is hamarosan lebontásra kerül, újabb zöldfelület kialakítása a cél. Két éve elektromos sorompóval lezárásra került ez a közút, így ma már ez az út télen-nyáron a sífutóké.

Ezen a helyen állt a neves Hotel Olimpia. Tavaly bontották le, helyén új telepítésű fák, játszótér, kút épült. Vannak olyanok akik ide parkolót szerettek volna kiépíteni, azonban az önkormányzat döntéshozói ennek a szándéknak ellenálltak.

A Normafa Síház előtti közlekedési út jövőre lezárásra kerül, ez is a gyalogos turistáké lesz. A képen látható, már megépült új út kikerüli a Normafa Síháznak még csak a környékét is!

Lassan kész a Normafa Kapuja, 2020 közepén kerül átadásra. Tervek szerint az épület hátsó részéhez fog befutni a Fogaskerekű vasút, mely a Széll Kálmán térről indul. Az épület a síelőket is kiszolgálja: hátsó részének tetőzetén műanyag sípálya lesz, a központi részen öltözők, büfé.

A Normafa kapuja melletti épület már csaknem teljesen kész. Ez lesz a Normafa Látogatóközpont épülete.

Vasas Síház az egyetlen megmaradt síház – a sok, egykor itt állt síház közül. A sífutók épülete hamarosan megújul, korszerű épület lesz itt, hópótló berendezés segíti, hogy a hó az egész szezonban megmaradhasson.

A János-hegyi út szélén kivilágított rekortán futópálya. Jelenleg is letisztítva várja a futó sporttársakat. Mellette sífutó pályaként használható a régi közút.

A „Réteses” körül a korán kelő sízők szorgosan csatolnak

Szaniszló-rét, Anna-rét mellett: sífutók számára jól előkészített, géppel kezelt pályák. Igazi álom!

A Kis-Norma lejtő. Az elsősorban kezdők, leginkább gyermekek számára alkalmas tanuló síterepen hamarosan kisebb-nagyobb síliftek végre újraépülhetnek, esti kivilágítással – ahogy az évtizedekig volt. A bal oldalon látható oszlopsor még a 70-es években került felállításra, esti kivilágítás érdekében.

A sízők élvezik a korán érkezett havat, remélhetőleg kitart egészen március idusáig!

Ez már a Kis-Norma sípálya alsó szakasza. Szemben a Hármashatár-hegy látható, bal oldalt a Tündér-szikla fehérlik.

Jobb oldalon volt a tolókaros sífelvonó alsó állomása, világítással.

Ez itt a Mátyás király út, mely pár évvel ezelőtt elektromos sorompóval lezárt úttá vált. Az út jelenleg a gyalogosoké, sífutóké, futóké. Telenként itt szokott megrendezésre kerülni több, kisebb-nagyobb sí- és snowboardugró verseny.

Kilátás a Mátyás király útról a Harangvölgy felé. Szemben a János-hegyen az Erzsébet-kilátó látható. Ebben a völgyben, még a nyolcvanas évek elejéig  működött egy meredek nyomvonalú sífelvonó.

A Zugliget Libegő alsó állomásától feltekintés a hegy felé. A Zugligeti Libegő jövő augusztus 20-án lesz 50 éves! 3,8 milliárd forintból ez is megújul, négyüléses felvonó készül a jelenlegi nyomvonal helyén.

Sok ilyen szép napos, hóban gazdag síszezont kívánok minden lelkes természetet- és síelést kedvelő sportembernek!

Fotókat készítette: Fehér Gyula