Ötéves a www.sieljitthon.hu

A Síklaszter megalapításának megvalósulását több éves közös gondolkodás alapozta meg. 2014 december elejére meghirdetett első sajtótájékoztatónkra készült el klaszterünk honlapja.

Az első lépés: az első szakmai konferencia

A Síklaszter megalapításának megvalósulását több éves közös gondolkodás alapozta meg.  A közös gondolkodás megindításhoz a sajnálatos apropót egy tragédia adta. 2012. februárjában halálos síbaleset történt Ausztriában, ráadásul iskolai sítábor keretében. Síelés közben egy 12 éves budapesti kislány halálos balesetet szenvedett. A Külker SC. Síiskolájának egykori vezetője,  – aki csak a hírekben hallott a döbbenetes esetről – a baleset másnapján a síelők.hu fórumában meghirdetett egy balesetvédelmi konferenciát, melynek különlegessége igazából nem is a konferencia témája volt.  A rendezvény meghirdetése után derült ki, hogy hiába több, mint 120 éves a hazai sísport múltja, csak most találkozhattak először a hazai sísport legkülönbözőbb területeit működtető szervezetek képviselői egy ilyen szakmai fórumon.

A meghirdetett konferencián előadást tartott minden hazai síszakmai szervezet képviselője, edzők, sportorvosok, síiskolák vezetői. Elindult az első közös gondolkodás. 

A konferencia képes beszámolója itt, az előadások itt elérhetők.

Második lépés: szembesülés a hazai sísport lobbierejének gyengeségével

2014 végén meghirdetett újabb közös gondolkodás, a Normafa Park konferencia legfontosabb tanulsága a hazai síport lobbierejének gyengeségével való szembesülés. Hiába született meg  13 különböző szervezet által aláírt, konferenciát lezáró Záróokmány, ez még mindig csak arra volt elég, hogy egy bizonyos ponton közösen kiálljanak a sísport különböző képviselői. A második síkonferencia előadói egy részében megfogalmazódott: minél előbb, minél többen össze kell állnunk valamiféle országos lobbiszervezetbe. Időbe telt, mire megszületett a  megoldás jogi formája: klaszterbe tömörülés.

A közös gondolkodást, tanácskozást tett követte: 2014. május 22-én megalakult síklaszterünk.

Következő lépés: kilépés a nyilvánosság elé

2014. december 9-én klaszterünk sajtónyilvánosság előtt bemutatkozott.

Erre a napra élesítésre került a két hónap munkával előkészített honlapunk: a www.sieljitthon.hu. 

A sajtóvisszhang összességében pozitív volt. Igaz, helyenként élesebb kritika, némi szkeptikus hang is megjelent – de ezek a visszajelzések is hasznosak voltak. 

Sajtótájékoztatónk Prezi bemutatója itt!

Rövid vissza- és előretekintés

Az elmúlt fél évtized alatt összesen 528 hír jelent meg honlapunkon. Az egyik leglátogatottabb oldal a” műanyag sípályák”. Nagy olvasottságot hozott a sajtótájékoztatóinkról szóló híroldalak, vagy egy-egy országos rendezvényünk. Van néhány olyan szakmai cikk, melyet rendszeresen újra és újra sokan olvasnak. A honlap olvasó táborát jelentős mértékben különböző döntéshozók és véleményformálók alkotják. Klaszterünk lobbitevékenységét nagyban segítette honlapunk. Több hírportál is honlapunkra hivatkozva adott színes híreket a hazai szabadidős síéletről.

A jövőben meggondolandó honlapunk olvasótáborának kiszélesítése. Minél több olyan személy elérése, akik egyenlőre még csak gondolkodnak:

Milyen lehet a síelést itthon, műanyag sípályán elkezdeni?

Milyen élményt adhat egy-egy hazai sípályán való síelés?

Milyen itthon eltölteni néhány téli napot, vagy akár egy egész hetet?

Sikernek értékeljük, hogy egy egyre nagyobb népszerűségnek örvendő másik sportág, a vitorlázás hasznosította szlogenünket: „Vitorlázz Itthon!” címmel. Igaz, jelentős GINOP pályázati pénz elnyerésével működik a vitorlázók hazai turisztikai élményét bemutató honlap, míg a mi honlapunk eddig semmiféle anyagi támogatás nem kapott. 

Szerző: skioutlet.hu

Klaszterünk honlapját egyik alapító klaszter tagszervezetünk üzemelteti, Budapesten: Lavina-Sport Kft. / SkiOutlet.hu