Rekordokkal zárul a hazai síszezon: 132 boldog sínap!

Eplényben 2020. november 25-én indult a síszezon és Mátraszentistvánban a holnapi nappal zárul a hazai síszezon. Ez önmagában is rekord: 132 (Frissítve: 2021. április 10.) napon át lehetett síelni hazánkban!

Felvétel: Mátraszentistván, 2021. április 7. / Kép: Sípark fb

Frissítve: 2021. április 10. 14:02

A 130 (132 nap, 2012. 04.10. )napos hazai síszezon akár lehetett volna hosszabb is. Azonban a karácsony előtti rövid, de igen enyhe időszak miatt 2020. december 22-26. között hazánkban egyetlen síterep sem lehetett nyitva.

Az idei síszezon több, mint négy hónapos volt

Amennyiben egy-egy síterepet tekintünk, akkor az idei nyitva tartási rekorddal Eplény büszkélkedhet (116 nap üzemidő). Ez a 116 nap önmagában is egy külön rekord, hiszen a 2011/2012-es szezonban elért 107 napos eplényi nyitva tartási rekordot, idén 9 nappal sikerült megfejelni!

Üzemnapok tekintetében a második helyet Mátraszentistván nyerte: 89 napot, tehát csaknem 3 hónapos síszezont tudhat magáénak.

További három síterep rendelkezik hógyártókapacitással, ezeken a síterepeken is jó szezon zártak: Sátoraljaújhely (59 nap), Kékestető (45 nap), Visegrád (40 nap).  Nyitva tartási adatok forrása.

 

Fotó: Bánkút, 2021. január 28. /  Kép: Fehér Gyula SkiOutlet.hu

Bánkút az egyedüli síterep, mely hóágyúk megléte nélkül is kinyithatott. Igaz, itt a síszezon összesen csupán 17 napot jelentett. Remélhetőleg hamarosan végre itt is kiépülhetnek a hópótló berendezések. Amennyiben ezen a rendkívül jó téli klímával rendelkező helyszínen megvalósulnak a technikai beruházások, akkor sokak számára okozhat kellemes meglepetést a havas napok számának növekedése. Akár újabb országos rekordok is megdőlhetnek Bánkút bekapcsolásával.

A hat különböző síterep idén valóban a Síelj Itthon! szlogen alatt tudott jól üzemelni, hiszen a pandámia miatt a külföldi síelési lehetőségek erősen korlátozottak voltak. Igen nagy volt az érdeklődés a hazai síterepek iránt!

A látogatók száma is rekordot hozott: országosan több, mint 160 ezer síbérlet fogyott

A legtöbben Eplényben, a Síarénában (kb. 70 ezer síbérlet), illetve Mátraszentistvánban, a Síparkban (kb. 60 ezer síbérlet) sportolhattak. Az összárbevételek annak ellenére jelentősen megugrottak, hogy a vendéglátói árbevételek jelentősen csökkentek (csak pulton át értékesíthettek).  Összességében elmondható, hogy a hazai síterepek (már ahol megvannak a hógyártás feltétlei) igazán jó szezont zárhattak. Az egyenleget némiképpen rontotta a pandémia miatti extrém kiadások. (Pontos egyenlegek csak később meghatározhatók.)

Az elmúlt síszezon újra bebizonyította, hogy mint az élet minden más területén, itt is megkerülhetetlen a technikai fejlesztés, mely hógyártókapitás feltétleinek megteremtését és speciális, korszerű hótaposó gépek (ratrakok)  üzemeltetését jelentik.

„A magyar sízők évente 100 millárd forintot költenek a hobbijukra, leginkább külföldön – idén ez biztosan másképpen alakult”

nyilatkozta Fehér Gyula a Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter elnöke.

A síterepek üzemeltetői azt tapasztalták, hogy sokan most először látogattak hazai síterepekre. Sokan csak most szembesültek az elmúlt évek fejlesztéseivel, ezért 

a síterepek üzemeltetői abban bíznak, hogy a hazai sípályákat most megismerők közül a következő szezonban sokan visszatérnek. 

Bízzunk abban, hogy jövőre is jó telünk lesz, illetve abban, hogy végre túl leszünk a pandémia által még jelenleg is életben lévő korlátozásokon!