Sajtóvideón Laurent Vanat válaszai a Mountain Planet kérdéseire

2023. április 4-én Grenoble-ban, a Mountain Planet International Exhibition szervezőivel Laurent Vanat (ejtsd: Lören Voná) beszélgetett. A videó hossza közel egy óra.

A kisebb síterepekre is egyre nagyobb az igény. Egy kínai példa: Yunshang Greenland, ahol 4 darab „varázsszőnyeg”-en, naponta 10 ezer síelő felvonózik (lásd 7:42-től a videóban)

A sajtóbeszélgetés a 2021/2022-es szezon értékelésével kezdődik, azonban hamar szóba kerülnek a síturizmus jövőképének megválaszolandó kérdései. A közel 60 perces beszélgetés első felében összesen 23 különböző slide-on követhető nyomon e két témakör.

A teljes felvétel az alábbi angol nyelvű videón megtekinthető:

Az elmúlt években minden év áprilisában közzétett Vanat-jelentés több mint 2.000 síterep adatait sorolja fel és elemzi, (68 ország adatai, köztük Magyarországé is) A jelentés megvizsgálja és részletezi a sí-, hó- és hegyiturisztikát, hogyan változik a sípiac (tények, számok, befektetések, látogatottság, trendek és havazás), kiemelve az általános trendeket és a sípiac jövőjét.

Az idei jelentés egyik újdonsága, hogy kiemelten foglalkozik a különböző politikai (leginkább negatív) befolyásolásokkal (a fenti videón: 32:39-től):

Nyilvánvaló azonban, hogy az idei szezon is intenzívebb globális kihívásokkal kezdődött az ágazat számára. Egyrészt ellenségesebb lett a világ, legyen szó környezetről, geostratégiáról, politikáról, médiáról, közvéleményről. Úgy tűnik, mindenki egyesül a sípiac ellen. Az átláthatóság, a józan ész, az objektivitás és az elfogultság nélküli értékelések képessége egyre ritkább, majdnem hogy eltűnt. A hamis információk, amelyeket elég gyakran ismételnek, végül igazságként fogadják el, még kormányzati szinteken is. Ez megfelelhet a politikai céloknak, vagy egyszerűen a pontos információk hiányából fakadhat, és káros döntésekhez vezethet. *

* Szerkesztő (F. Gy.) megjegyzése a sípiaci szereplők számára: a 2022/2023-as síszezon összességében, előre láthatón rekord látogatási és árbevételeket mutat előre.

*

A következő Mounten Planet kiállításra 2024. április 16-18. között kerül sor az Alpexpo-n, a
rendezvénypark Grenoble-ban (Franciaország). Várhatóan Vanat ekkor mutatja be a 2022/2023 szezonról szóló riportját.

Itt a 2021/2022-es síszezonról szóló Vanat jelentés