Itt a 2021/2022-es síszezonról szóló Vanat jelentés

A havas és hegyi turizmusról szóló nemzetközi jelentés 15. kiadása bemutatja a 2021/22-es síszezont szerte a világon. A Covid-19 világjárvány által sújtott két nehéz év után a sípiac meglehetősen jól visszapattant.

Egy rövid összefoglalóval jelentkezünk, ahogy az elmúlt években ezt már megtettük.

A teljes Vanat-jelentés, mely összesen 245 oldalból áll 100 euróért itt megrendelhető.

*

A síterepek legfontosabb adatainak áttekintése

A havas és hegyi turizmusról szóló nemzetközi jelentés 15. kiadása bemutatja a 2021/22-es síszezont szerte a világon. Világszerte a síterepek látogatottsága 2021/22-ben az elmúlt 20 év átlaga körül mozog, de egyes országokban még soha nem látott látogatottsági rekordokat is feljegyeztek.

A 2000-es évek eleje óta és a Covid-19 világjárvány előtt a síközpontok éves látogatottsága elsősorban az időjárási és hóviszonyok miatt változott, világszerte 323 és 389 millió síelős nap között ingadozott. A sífelvonók egyes alpesi országokban 2020/21 telén történő bezárása okozta az időszak legdrámaibb látogatottságának csökkenését, ekkor mindössze 201 millió síelési napot regisztráltak. Bár a síközpontok működési feltételei nem mindenhol tértek vissza tökéletesen a normális kerékvágásba, a 2021/22-es téli szezon igen tekintélyes, összesen több mint 370 millió síelős napot jegyzett világszerte. Több ország, mind az északi féltekén, mind a déli féltekén történelme legjobb szezonját érte el.

Ezt a teljesítményt többek között a következők tették lehetővé:

Sok helyen kedvező időjárási viszonyok. Bár a havazás néha korlátozott volt, a kellően hideg hőmérséklet és a napsütéses napok jó síelési feltételeket biztosítottak.

Megújult a szabadtéri tevékenységek iránti vágy és a belföldi desztinációk vonzereje, ami a síterületek (amelyek a legnagyobb piacot adják) előnyre tettek szert.

A pandémiával kapcsolatos korlátozások enyhítése számos országban.

A síelés fejlődése néhány Kelet-európai országban, amely az elmúlt években példátlan számú síelési napot regisztrált.

Kína visszatér a látogatottság növekedéséhez, a 2022-es pekingi olimpia által keltett érdeklődés hatására, mindez a még mindig meglehetősen széles körben elterjedt covid-19 korlátozások ellenére.

A sífelvonók felújításának folytatása, egy év után 2020-ban, amikor a folyamatban lévő munkákat több hétre vagy akár hónapokra felfüggesztették.

Globális szinten azt tapasztaljuk, hogy a látogatottság visszatért a normál szintre, a 2021/22-es téli szezonban győztes és vesztes országok is voltak . A síterepek látogatását egyes országokban jobban befolyásolták a járványhoz kapcsolódó korlátozások, mint más országokban, ahogy az már az előző szezonban is történt. Az Egyesült Államok minden idők látogatottsági rekordját érte el, és Kína újra növekedési pályát hajtott végre, mindemellett néhány nyugati országban megugrott a látogatók száma. Ausztria lemaradt a szezon kezdetéről, Japán, Olaszország és Németország pedig továbbra is jelentős korlátozásokkal szenvedett. Franciaország elég jól teljesített, a látogatottság 2%-kal haladja meg az ötéves átlagot a legutóbbi, koronavírus előtti időszakokban. A világ sítevékenységéről szóló frissített adatok mellett a 2023-as havas és hegyi turizmusról szóló nemzetközi jelentés globális betekintést nyújt az ágazat helyzetére és kihívásaira is. Bár a síközpontok környezete továbbra is nagyobb kihívást jelent, mint a járvány előtt is, a 2021/22-es tél a remény szezonjának tekinthető. Nyilvánvaló azonban, hogy az idei szezon is intenzívebb globális kihívásokkal kezdődött az ágazat számára. Egyrészt ellenségesebb lett a világ, legyen szó környezetről, geostratégiáról, politikáról, médiáról, közvéleményről. Úgy tűnik, mindenki egyesül a sípiac ellen. Az átláthatóság, a józan ész, az objektivitás és az elfogultság nélküli értékelésének képessége egyre ritkább, majdnem hogy eltűnt. A hamis információk, amelyeket elég gyakran ismételnek, végül igazságként fogadják el, még kormányzati szinteken is. Ez megfelelhet a politikai céloknak, vagy egyszerűen a pontos információk hiányából fakadhat, és káros döntésekhez vezethet.

Ebben a nehéz helyzetben a havas és hegyvidéki turizmusról szóló nemzetközi jelentés hűséges akar lenni ahhoz a szerepéhez, hogy tényeket és számadatokat közöljön ideológiák helyett a stratégiai gondolkodás és a valódi nyilvános vita előmozdítása érdekében.

Lefedettség: jelenleg a világon 68 ország kínál felszerelt és hóval borított szabadtéri síterepeket. Annak ellenére, hogy a hómezők száma sokkal több, körülbelül 2000 síterepet azonosítottak világszerte. A síturizmus már régóta létezik, folyamatosan fejlődik. A legkézenfekvőbb feltörekvő úti cél Kelet-Európa és Kína, de számos más kisebb szereplő is megtalálható szerte a világon: Ciprus, Görögország, India, Irán, Izrael, Libanon, Lesotho, Marokkó, Új-Zéland, Pakisztán, Dél-Afrika, Törökország és még sok más.

*

Szerkesztői megjegyzés: Magyarországon a 2021/22-es síszezon kifejezetten jó volt (ahol kellő hómennyiséggel működhettek), hiszen a környező országban a korlátozások részben megmaradtak, míg nálunk a sífelvonók szinte teljes kapacitással (korlátozások nélkül) működhettek.

*

A 2022/2023-as szezonról szóló jelentés 2024 tavaszán jelenik meg. Előzetes adatok szerint minden eddigi rekordot megdönthetett (globálisan) ez szezon.

*

Előző két síszezonról szóló cikkeink

Meglepő adatok a 2020/2021-es síszezonról

Vanat: Európában “csak” 15%-os volt a visszaesés a 2019/20-as síszezonban