Meglepő adatok a 2020/2021-es síszezonról

Laurent Vanat mai előadásából sok érdekes adat került nyilvánosságra arról, hogy a koronavírus-járvány közepén milyen látogatottsági adatok születtek a világban, a síturizmus területén.

A cikk felvételei a Zoom-on követhető monitor képei

Az előadás a Mountain Planet első napján hangzott el, Grenobleban.

Az első meglepetés, hogy amennyire katasztrofális volt a 2020/2021-es síszezon az alpesi országokban, annyival erősebb volt a szezon Kínában, Romániában (!) Ausztráliában, Finnországban, és Oroszországban is.

Az Egyesült Államokban, Svédországban ebben az időszakban is növekedést mértek az előző szezonhoz képest. A magyarországi adatokat klaszterünk gyűjti, ezek alapján itthon kb. 20%-os volt a növekedés.

Összességében 37%-os volt a visszaesés a 2019/2020-as szezonhoz képest – bár már az előző szezonban is 18% volt a visszaesés, mivel 2020. március közepén az alpesi országok teljesen lezártak. A legnagyobb vesztesek tehát a klasszikus alpesi országok voltak (Vanat ebbe a kategóriába Ausztriát, Franciaországot, Svájcot és Olaszországot sorolja.)

A sílátogatók számában legerősebb adatokat hozó, egyben igazi nyertesnek mondató országok: Egyesült Államok, (és a közeledő téli olimpia miatt) Kína. Kína óriásit robbantott. Japánból is szép adatok érkeztek, bár pont ott az elmúlt 20 év síszezon adatai alapján elég elkeserítő a síturizmus iránya (lásd lenti kép). A miértre a válasz összetett, ugyanakkor jó hír, hogy világviszonylatban nem ez a jellemző trend.

Jelentősen növekszik a világban a szezonbérlettel síelők száma, elsősorban USA-ban, ahol 38-ról 51%-ra nőtt a szezonbérletek eladási aránya 10 év alatt.

Meglepetések a romániai adatokban is megjelentek, 20 év alatt 38 új jelentősebb sífelvonó épült, a 2020/2021-es síszezon az eddigi legnagyobb forgalmat adta. Romániában előbb csengett le az első kemény hullám, így igazi nyertesei voltak a nemzetközi korlátozásoknak (a belföldi kereslet megugrott, akárcsak nálunk). Magyarországhoz képest is lazábbak voltak a belföldi korlátozások, náluk ugyanúgy nyitva lehettek a síterepek, mint nálunk.

Még az oroszországi piac is nyertesnek mondhatja magát. Ugyanakkor Szlovákiában, a szinte teljes időben megszületett lezárások gyakorlatilag lenullázták a szezont – bár ott is 59 (!) új komoly sífelvonó épült 20 év alatt. Lengyelországban pedig 105 új sífelvonó épült 20 év alatt.

Svájc is jól abszolválta a szezont, bár kevesebb külföldi érkezett, viszont a belföldi forgalom rekordot döntött (lásd lenti képet).

Sajnos az új sífelvonók, pár évvel ezelőtt elindult negatív építési trendjét tovább erősítette a járvány, bár beruházási szakemberek szerint éppen ezért a későbbiekben növekedés várható ezen a területen.

Hogy mit hozhat a következő síszezon a piacon? Érdekes, hogy ebben a kérdésben külön kiemelésre került a Közép-Kelet-Európa piac jelentősége.

A jövőt kizárólag a fiatal generációk bevonása adhatja a síturisztikának, ez kellő kihívást ad az egész szakmának!

A képek minőségért elnézést kérünk, gyors beszámolónk nem teljes, további adatok ismertetése későbbiekben elérhető lesz honlapunkon is.

Frissítés, 2022. március 26. 14:10

Ma délután a síelők honlapja is összefoglalóval jelentkezett, mely itt elérhető.