Vanat: Európában „csak” 15%-os volt a visszaesés a 2019/20-as síszezonban

Valószínűleg rekord forgalommal zárhatott volna a 2019/2020-as síszezon, hiszen 2020. március elejéig minden eddigi rekordot megdöntött a síturizmus, Európától Amerikán át Ázsiáig.

Kép: 2020. március 15. A 2019/2020-as síszezon utolsó sínapja Ausztriában / Fotó: Fehér Gyula

Vanat: Európában „csak” 15%-os volt a visszaesés a 2019/20-as síszezonban

Laurent Vanat, Genfben élő síturisztikai szakember, aki otthonosan mozog az értékesítés, a pénzügyek és az általános menedzsment területein, idén 13. alkalommal adta ki a globális síturizmus (2019/20) éves összefoglalóját. Az összefoglaló címe évek óta: International Report on Snow & Mountain Tourism (Nemzetközi beszámoló a sí- és hegyiturizmusról).

A tavalyi hirtelen szezonzárásról mi is a helyszínről tudtunk beszámolni

Vanat a sípályaüzemeltetés és gazdaságtan elismert nemzetközi szakértője. Az első időkben Svájcban szerezte tapasztalatait a legnagyobb üdülőhelyek adatinak összehasonlításával és a látogatási adatok szisztematikus gyűjtésének elindításával, még 2004-ben. 2004/2005-es síszezontól munkája eredményeként közzétette az évadról szóló éves jelentését. Annak érdekében, hogy összehasonlítsák a svájci síterepeket az Alpokban és Észak-Amerikában található társaikkal, ez a jelentés nagyon rövid áttekintést adott ezekről a piacokról.

Folyamatosan nőtt a nemzetközi referenciaértékek iránti igény. Ez azt eredményezte, hogy a tanulmány hatókörét több országra is kiterjesztette. 2009-től a nemzetközi sípiacok szélesebb körű áttekintését külön jelentésben készítette el, az első jelentésben szereplő 7 országból 2020-ra 72-re emelkedett a szám (idén most 68 ország).

 

Cikkünkben összefoglaljuk az most megjelent beszámolót

A covid-19 járvány 2019/20-as téli szezonban való részvételének globális hatása 18% -os csökkenést eredményezett a síközpontok látogatottságában az egész világon. A legnagyobb hatás Ázsiában és a Csendes-óceánon volt tapasztalható, ahol a csökkenés elérte a 31% -ot. Minden más régiójában a hatás 15% körüli volt. Ez könnyen megérhető, magyarázható, mivel a járvány először 2020 januárjában / februárjában érintette az ázsiai országokat, majd 2020 márciusában átterjedt más régiókban. Ezután a zárási mintázat országonként meglehetősen hasonló volt. (hazánkban ebben a szezonban a zárás 2020. március 10-én volt.) A szezon az Alpok legtöbb üdülőhelyén nagyon jól kezdődött, és a köztes adatok a legmagasabbak voltak, az elmúlt 20 esztendőben!

A tanulmány bevezetőjében kiemeli, a síelők látogatása szempontjából a fő sícélok mellett számos más, kisebb úti cél is található, ahol a síelés már régóta iparág, vagy jelenleg is fejlődik. A legkézenfekvőbb új célpontok Kelet-Európa és Kína, de számos más kicsi szereplő van szétszórva a világon: Algéria, Ciprus, Görögország, India, Irán, Izrael, Libanon, Lesotho, Marokkó, Új-Zéland, Pakisztán, Dél Afrika, Törökország és még sok más.

Miután a 2018/19-es síszezont a jelenlegi évezred (évszázad) legjobb szezonjának jelentették, a Covid-19 vírus gyors terjedése miatt, sajnos a 2019/20-at a jelenlegi évezred (évszázad) legrosszabb szezonjává változtatta. (Megjegyzés: egészen biztos, hogy  a 2020/21-es szezon visszaesése messze túlszárnyalja a 2019/20-as negatív rekordot – de erről pontos adatokat itt csak 2022 áprilisában olvashatunk.) Japán, Izland és részben Svédország döntött úgy, hogy a szezont végig viszik. Egyes kínai síterületeknek 2020 március végén sikerült újra megnyitniuk a világjárvány szigorú ellenőrzésének köszönhetően.

A déli félteke szezonja (az északi féltekétől) eltérő hatással volt, némi késéssel és bezárással. A 2020-as síszezon június elején Lesothóban kezdődött, Új-Zéland szezonja néhány héttel később kezdődött, kissé késve, de kevés korlátozással. Ausztráliának sikerült egy júniustól októberig tartó síszezon is, de csak egyes régiókban. Dél-Amerikában szigorú korlátozások voltak érvényben a tél nagy részében, de néhány üdülőhelyet augusztus közepétől egészen a legtöbb esetben szeptember közepéig, vagy akár október közepéig nagyon korlátozott hozzáféréssel sikerült megnyitni. 

A 2022-es téli olimpiai (2022. február 4. – február 20.) alpesi sí ágak helyszíne, Yanqing tartomány (Pekingtől kb. 55 km.re, észak-nyugatra) felkészülten várja a sportolókat és nézőket is.

A 2022-es téli olimpia perspektívája várhatóan sok pozitívumot ad a síturizmus és síipar számára!

A most megjelent, összesen 244 oldalas tanulmány nyomtatott formában megrendelhető (100 EUR). Az előző, 2018/2019-es síszezonról megjelent cikkünk itt elérhető.

Itt a legfrissebb tanulmány: International Report on Snow & Mountain Tourism

 

Kép: 2020. március 15. A 2019/2020-as síszezon utolsó sínapja Ausztriában / Fotó: Fehér Gyula