Volkwagen erdőtűzoltó került a Mátrába

A Heves megyei Kékes Kutató-mentő Alapítvány és az Agria Speciális Mentő- és Tűzoltó Csoport is egy-egy profi erdőtűzoltó kisgépjárművel gazdagodott.

Az új VW Amarok Gyöngyös belvárosában lévő Kozmári tűzoltó laktanyában / Fotó: Klausmann Viktor

Volkwagen erdőtűzoltó került a Mátrába

Az Eger Hírekben megjelent hír szerint:

„A fejlesztés a KEHOP-1.6.0-15-2016-00021 azonosító számú, az EU „Polgári Védelmi Komplex Modulok létrehozása” projekt keretében valósult meg. A program a „földi erdőtűzoltás járművekkel” modulja lehetővé teszi, hogy a mentőszervezetek tagjai modern Volkswagen Amarok gépjárművekkel, továbbá a hazai tűzoltásban eddig nem használt védőfelszerelésekkel felvértezve vegyék fel a harcot a vegetációtüzekkel szemben.

A modul csaknem 495 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatásból valósul meg, a projekt teljes költségvetése 2 milliárd 300 millió forint.”

A Heves Megyei Tűzoltó Szövetség két nappal ezelőtti híre szerint most vasárnap Parádon került sor az idei első továbbképzésre, ahol:

„A gyakorlati elemek első részében a Magyar Nemzeti Mentődrónpilóták Egyesülete bemutatta az általuk használt eszközöket, valamint ismertette a közös együttműködés lehetőségeit. A nap legjobban várt eseménye volt az április elején megkapott VW AMAROK erdőtűzoltó gépjármű megismerése.”

Parádon terepen történt első gyakorlat / Fotó: Kékes Kutató-Mentő Alapítvány

A Kékes Kutató-Mentő Alapítvány tagjai nagyrészt síelőkből állnak. Nem csak erdőtűz, hanem más esetekben is jól jöhet egy ilyen gyors reagálású kis csapat a Mátrában (2017 április végi nagy havazás után Mátraszentlászlón leégett a Sarudi Síház)

Kigyulladt és leégett ma kora este Mátraszentlászlón a Sarudi Általános Iskola síháza

 

A Kékes Kutató-Mentő Alapítvány oszlopos tagja, Dr. Réthy István hegyimentőként és mentésvezetőként is dolgozik. Tavaly nyáron róla készült egy igen érdekes riport a Kékes Online-ban.

Klausmann Viktor az alapítvány elnöke közel egy évtizede menedzseli a csapat tevékenységet. Mátraszentistvánban 2017 februárjában, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság által szervezett gyakorlaton a Normafa Park mentőegység tagjaival közösen gyakorlatoztak.

Klaszterünk tagjai aktív részvevői voltak a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság által szervezett gyakorlaton a mátraszentistváni Síparkban.