Szoláris minimum és egyéb aktuális kérdések

Klaszterünk elnöksége július 5-én kibővített, rendkívüli ülést tartott.

Az elnökségi ülés elsődleges témája a különböző döntéshozókkal folytatott tárgyalások összehangolása volt.

Beszámolónk első fele az átlag síző számára talán kissé száraz témákat érint. A beszámoló vége viszont egész biztos, hogy a laikusok érdeklődését is felkelti. Ebben a részben térünk ki a „hamarosan megérkező jégkorszak”-ról szóló tudományos megfigyelések friss híreiről.

A klaszterszervezet számára komoly kihívás a különböző döntéshozókkal való egyeztetés, a koherens kérdések összehangolása és azok helyenkénti szétválasztása.

A magyar Kormány Dr. Bienerth Gusztávot a „turizmussal kapcsolatos állami feladatok koordinálásáért felelős” kormánybiztossá kinevezte (2016. április 15.). A kormánybiztosi feladat sokrétű. A turisztikai szakma nagyra értékeli és megtisztelőnek veszi, hogy a megbízott a turisztikában minden érintett féllel felveszi a kapcsolatot. Sokrétű feladatsorok állnak a célok között. Ilyen például a turizmus jogi szabályozottságának kérdése. A régi turizmustörvényt legalább 12 éve csiszolják a döntéshozók. Most végre megalkotásra kerülhet az új turizmustörvény, melynek előkészítéséhez a különböző szakmai szervezetek ismereteire is számítanak a jogalkotók.

Kormánybiztosi kinevezést kapott „a kerékpározás és az aktív kikapcsolódás fejlesztésével és népszerűsítésével összefüggő feladatok” ellátására Révész Máriusz (2016. június 11.). A feladatok sora ezen a területen sem kevésbé színes. A kormányhatározatban meghatározásra került a hazai sípályák fejlesztése és azok népszerűsítése is.

A Földművelésügyi Minisztérium különböző államtitkárságaival folyamatban lévő tárgyalások szintén erős szakmai kihívást jelentenek. Szerencse, hogy a klaszterben kitűnő jogászok, erdészeti szakemberek, a sísportban, turizmusban járatos személyek tudják segíteni egymást és a minisztériumi szakembereket. Az erdőtörvény módosítása is napirendi téma.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal két különböző témában folyik az egyeztetés, rendeletek, végrehajtási utasítások kérdésében, illetve egyéb, más témák vonatkozásában.

Az Emberi Erőforrások Minisztériummal pedig elindult az egyeztetés a gyermekek számára kötelezően előírt bukósisak használatára vonatkozó jogalkotási kérdésben.

A Nemzetgazdasági Minisztériummal továbbra is folynak szakmai egyeztetések.

Az ülésen meghatározásra kerültek a konkrét feladatok és célok, illetve kijelölésre kerültek az egyeztetésre kijelölt személyek.

Nem kerülhettük meg a legújabb tudományos felfedezések híreit sem!

A szoláris minimum – mely a napfolt tevékenységek erőteljes visszahúzódását jelenti – további reményt ad a téli sportok kedvelői számára. A témában több cikk is megjelent. Ami a legmeglepőbb, hogy nem évszázadok vagy évtizedek elmúlása után mérhető hatásról van szó, hanem a közeljövőben bekövetkező, erős téli lehűléssel járó időjárási változásokról. Az elnökségi ülésen ezen hírek megtárgyalása megkerülhetetlen volt, bár ebben a vonatkozásban jelenleg a kiváráson van a sor!

Az egyik összefoglaló cikk:
http://index.hu/tudomany/2016/06/29/eltuntek_a_napfoltok_ujabb_jegkorszak_kozelit/

Az elnökségi ülésről képek:

Balról jobbra: Dr. Csete Szabolcs, Lőrincz László, Fehér Gyula

20160705 004

Dr. Egri Katalin, Mikó Gergely, Kőrösi Péter

20160705 003