Nyári forróságban is folytatódnak a tárgyalások a hazai síélet fejlesztése érdekében

Rövid beszámoló Révész Máriusz, az aktív turisztikai kikapcsolódásért felelős kormánymegbízott valamint Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter közötti tárgyalásról

Klaszterünk képviselői egyeztető tárgyalást folytattak Révész Máriusszal, az aktív kikapcsolódásért felelős kormánymegbízottal.

A Normafa Park irodájában kötetlen hangulatú tárgyalás során sok konkrét témát is érintettek a felek.

Révész Máriusz elöljáróban kihangsúlyozta: kormányzati célként a polgári életmód azon feltételeit szeretnék kiszélesíteni, mellyel az egészséges életmód kialakításnak különböző színes  lehetőségei biztosíthatók. Ez a cél megvalósítható az aktív turisztikai kínálatok bővítésén keresztül. A célcsoport széleskörű, de különösen a családok számára elsődleges fontosságú.

A hazai síport fejlődését segítő kérdések során több szakmai kérdés is szóba került. Révész Máriusznak a hazai sípályák fejlesztésén felül fontos megbízatása a hazai sípályák, a sísport népszerűsítése is. Tervek szerint augusztus hónapban áll fel az az ötfős csapat, mely a kormánymegbízott munkáját segíti. A leendő munkatársak között várhatóan lesz a sísport mellett erősen elkötelezett, a szakmában széleskörűen elfogadott szakember is.

A célok elérése érdekében pénzügyi források is rendelkezésre állnak. Klaszterünk elsődleges feladata, hogy a saját deklarált céljainak megvalósítását és a kormány által megfogalmazott célokat szinkronba hozza.

Klaszterünk céljai elméletileg és gyakorlatilag is egybe esnek a kormányzati célokkal, elképzelésekkel.

A klasztertagok sípályával rendelkező tagjai a négyévszakos turisztikai fejlesztések irányába lépnének. Ennek egyik lehetősége az ülőliftek, libegők, esetleg kabinos liftek megépítésének megvalósítása. Az ülőlifteknek sok előnye van. Egyrészt egész éves használhatóságuk megalapozza a befektetés gyorsabb megtérülését. Másrészt környezetvédelmi szempontból egy csendes, károsanyag kibocsátásmentes közlekedési eszköz, mely sok helyen tehermentesítheti hegyeinket az gépkocsiforgalomtól. Nem mellékes, hogy az üzemeltetők a havas sípálya felett/mellett lévő felvonókkal fizetőképesség tekintetében az egyik legerősebb szegmens találják meg. A húzós felvonókkal szemben további nagy előny, hogy télen az ülős/kabinos lift nyomvonalában nem szükséges külön havat biztosítani. Az ilyen típusú felvonók használatán keresztül a társadalom széles köre számára aktív turisztikai élmények sora biztosítható. (Lásd: Eplény, Sátoraljaújhely, Lillafüred)

Előzmény cikk:

Tények és tervek az új libegő átadása alkalmából