Világos beszéd arról, miért alakul ki nehezen havazás hazánkban

Reisz András az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa tegnap hosszabban beszélt arról, hogy milyen lesz az idei tél.

Budapesti havas táj / Fotó: MTÜ engedélyével

Reisz András az Index Kibeszélő félórás műsorában beszélt arról, hogy milyen időjárási körülmények együttállása szükséges ahhoz, hogy kialakuljon egy rendesebb havazás hazánkban. A műsor végén, 24:43-tól érdemes az utolsó 10 percet megtekinteni.

Szó esik arról is, hogy miért mondják az idősebbek: bezzeg régen milyen havasak és hidegek voltak a telek, ez manapság már nincs így.

Reisz András nem cáfolja, hogy voltak ilyenek, de szerinte soha nem volt jellemző, hogy mindig havasak voltak a teleink.

Ebben az utolsó 10 percben szóba kerül a téli időszakban, hazánkban sokszor jellemző meteorológiai inverziós időjárás is. Ugyan erről most nem esett szó (a témában jártas szakemberek jól tudják), hogy ennek köszönhetően lehet havat gyártani az alacsonyabb magasságokban, mindemellett, hogy ilyen időszakokban 800-1000 méter magasság felett leginkább plusz hőfok a jellemző.

Az index hírportál, a témáról szóló rövid összefoglaló cikke itt elérhető.

Reméljük, az elkövetkező tél legalább a hegyvidékre hoz némi havat. Ahol pedig a hógyártás feltételi adottak, a hideg levegő megérkezése is elegendő a hópótláshoz.