A műanyag borítású sítanpályák száma folyamatosan növekszik

Nagyításért klikk a képre!

A műanyag borítású sítanpályák száma folyamatosan növekszik

Cikkünk a jelenleg működő 30 különböző helyszínen meglévő pályákkal foglalkozik. A síelők.hu szerkesztőségével a közelmúltban közösen sikerült az adatbázist egyeztetni. A vidék lassan beérte a fővárosi helyszínek számait. Jelenleg 13 oktatópálya a fővárosban működik, 17 pedig vidéken. A 17 vidéki helyszín közül 7 helyszín viszonylag közel van Budapest határaihoz. Az idei év végéig várhatóan további három új helyszínen indulhat meg az oktatás.

A műanyag borítású sítanpályák és azon folyó oktatás az egyik legfontosabb alapja a hazai szabadidős sísport fejlődésének. Elsősorban a gyermekek veszik igénybe az oktatást, de egyre növekszik a felnőttkorúak részéről is az igény.

A síiskolák nagyobbik része már továbblépett a saját magát felépítő szervezési feladatokon. A régebbi múlttal rendelkező síiskolák a hálózatosodás jegyében egyre inkább összefognak, szakmai és szervezeti kérdésekben egyre több területen haladnak közösen előre. A 30 éves múltra visszatekintő Síoktatók Magyarországi Szövetsége (SMSZ) ma már nem csupán magukat a síoktatókat fogja össze, hanem a síiskolák maguk is tagjai lehetnek a szervezetnek. A 6 éves múlttal rendelkező klaszterünk széles skálán fogja át a sípiaci szereplőket, így a műanyagpályával rendelkező síiskolák kb. kétharmadát is.  A hazai versenysportban résztvevőket a Magyar Sí Szövetség igyekszik koordinálni. A jelenlegi 55 tagszervezettel bíró síszövetségen belül 12 olyan klub van, mely műanyag sípályával rendelkezik.  A három fent nevezett szervezeti tagviszonyokban van átfedés, sőt négy olyan klub is van, amely mindhárom szervezetben tagsági jogviszonnyal rendelkezik.

Cikkünk kizárólag a szabadidős sísportot érinti

Az SMSZ, mint a szakképzett sí-, és snowboardoktatók valamint a síiskolák szakmai szervezete beágyazottsága igen erős a klaszteren belül. Azon túl, hogy a Síoktatók Magyarországi Szövetsége a klaszter egyik alapító tagja, elnöke dr. Egri Katalin klaszterünk háromfős elnökségének aktív tagja is.

Klikk és a kép nagyítható!

Grafika: Fehér Kristóf / Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter

A fenti grafika bal oldali ábrája mutatja, hogy a síiskolák az egyharmada nem tagja se a síklaszternek, se az SMSZ-nek. Jobb oldali kördiagram a tagsági viszonnyal rendelkező pályák számát (és a tagsági viszonnyal rendelkezőkön belüli százalékos arányát) ábrázolja. Jól látható, hogy a két szervezet között erős az átfedettség. Klaszterünk feladata komplex.  A klaszter céljai között elsődlegesen szerepel a sport-, és fizikai aktivitás hazai népszerűsítése, a havas sportok kultúrájának és a biztonságos téli sportolás ismereteinek széles körű terjesztése és erre megfelelően fejlesztett helyszínek, sípályák biztosítása. A Klaszter kiemelt célja, hogy a magyar sízők a hazai sípályák felé forduljanak, ezáltal a magyarországi síélet fejlődjön. Pontos célok leírása itt.

Az SMSZ és a klaszter között az együttműködés folyamatosan erősödik, egymást példaszerűen támogatják.

Közös céljuk a havas sportok kultúrájának és a biztonságos téli sportolás ismereteinek széles körű terjesztése, melyhez a Síoktatók Magyarországi Szövetsége magas színvonalú szakmai alap-, és továbbképzéseket biztosít a havas sportokat oktatók részére. (www.sioktatas.hu)   

Öt évvel ezelőtti műanyag sípályákkal foglalkozó összefoglaló cikkünk: