A síelésnek is köszönhetem vitorlás bajnoki sikereimet

Fehér Boróka augusztus végén negyedszerre is megvédte a női magyar bajnoki címét, a világ legnagyobb létszámú vitorlás mezőnyét jelentő Optimist hajóosztályban.

Fehér Boróka: a síelésnek is köszönhetem vitorlás bajnoki sikereimet

Az Optimist egy kicsi, egyszemélyes vitorláshajó. Gyermekek számára tervezték, 15 éves korig lehet vele versenyezni. A világ legnépesebb hajóosztálya, közel 140 ezer hajót regisztráltak. Több, mint 100 országban, megközelítőleg 160 ezren vitorláznak vele.

Boróka számára a vitorlázás elképzelhetetlen síelés nélkül!

2018. évi Országos DiákOlimpia Mátraszentistvánban

Fehér Boróka a Balatoni Yacht Club 1912  versenyzője, idén nyáron töltötte be 14. életévét. A vitorlaszáma nem véletlenül 1912, ez a szám klubjának alapításának éve. Jelenleg a klub legeredményesebb versenyzője.

Egy díj a sok közül: Kék Pántlika győzteseként a dobogó legfelső fokán 2018

A vitorlázást 9 éves korában kezdte az MVM klubban. Az első női bajnoki díját 11 évesen, 2017-ben vehette át. A következő esztendőben, 2018-ban még nagyobb sikert ért el, hiszen nem csak a női bajnokságot nyerte meg, hanem a fiúkat is legyőzve, egy második bajnoki címet is megnyert (így van jelenleg öt magyar bajnoki címe). Tavaly újra az ő nyakában landolt a női bajnoki érem.

A Dulin-díjat  2017-ig csak fiúk tudták elnyerni, 2018-ban Boróka nyert

2018-ban, a hollandiai Scheveningenben megrendezett Európa-bajnokságon 114 hajó közül a 12. helyen végzett, egy évre rá következő Európai-bajnokságon, a franciaországi Crozonban, az Atlanti-óceán partjainál pedig a 14. helyezést érte el, 117 rajtoló közül. Ezzel a két eredménnyel a mindenkori legsikeresebb magyar leány versenyző. Az idei szlovéniai, portorozi Európa-bajnokságon is indul. Az október végére tervezett verseny remélhetőleg megrendezésre kerülhet.

A Volvo Ocean Race befutójával egyidőben zajlott a 2018. évi Optimist EB

Riport Fehér Borókával:

Milyennek értékeled az idei bajnokságot?

Nagy öröm, hogy az idei esztendőben is sikerült megőriznem a női magyar bajnoki címet.

Nagyon nehéz volt ez az ötnapos verseny, leginkább a változó irányú és erősségű szél miatt. A leányoknál összesen 44 hajó indult, de a fiúkkal egy mezőnyben rajtoltunk, összesen 143 hajó versengett.

Boróka idén is a dobogó legfelső fokán végzett – több, mit 600 darab fénykép a bajnokságról – klikk a képre!

Minek köszönhető az eredményességed?

Eredményességemet jelentős részben köszönhetem a kiegészítő sportoknak. A síelés, melyet szüleimmel közösen, már két éves korom óta űzök, leginkább az egyensúly érzékemet, illetve a mozgáskoordinációmat fejleszti. A falmászás pedig az általános erőnlétemet, kitartásomat erősíti (a falmászásban is van egy DiákOlimpiai bajnoki címe). Talán pont ezért is lehetek sikeres, hiszen a legerősebb vitorlázó versenytársaimhoz képest én vitorlázom a legkevesebbet.

Télen inkább síelni szeretek, mint vitorlázni. Míg más top vitorlázók a meleg tengereken vannak, addig én a hegyekben.

Szabolcs bátyám két évvel ezelőtt összeállított egy rövid zenés videót vitorlázásomról. A videó elején látható ahogy a Balatonon, valamivel később az olaszországi Garda-tavon edzek.

Mátraszentistván,  DiákOlimpia 2018, a dobogó második fokán

Miben kapcsolódik össze a síelés és a vitorlázás?

A vitorlázás abban nagyon hasonló a síeléshez, hogy a jó mozgáskoordináció, a tudatos sportmozgás elengedhetetlenül fontos, azonban míg a síelésben egy-egy futamidő egy perc, addig a vitorlázásban általában 45 perc körüli időtartam, és 4 – 12 futamból áll egy-egy verseny.  A két sportág kitűnő kiegészítő sport, az évszakok változása miatt is.

Milyen elképzelésed van a jövőre vonatkozóan?

Továbbra is tanulás az elsődleges fontosságú. Eddig kitűnő tanuló voltam, továbbra is szeretném megtartani ezt a szokásomat. A hobbiszerű sportolás is mindenképpen marad. Az Optimist hajóosztályban még a 2021-es esztendőben maradok, 2022-ben már más hajóosztályba kell lépnem.

Havas-Nádas Kupa Eplényben, 2018 március 26.

A Balatonon is vannak nagy szelek – az idei évben ebben nem volt hiány!

Kik támogatják a vitorlázásodat?

Sokat köszönhetek edzőmnek, Bakóczy Robinak. Szüleim nélkül biztos nem lennék ott, ahol vagyok. Szerencsére több támogatót is tudhatok magam mellett: saját klubomon keresztül az Audi, a vitorláshajót biztosító Hodács Optimist, és a Rooster vitorlásruházatot biztosító képviselet és szüleim cége a SkiOutlet.hu.

A lenti videó még 2017-ben készült Alsóörs közelében

Síelni hol szoktál?

Otthonról a legközelebbi sípálya Visegrád. Édesapámmal esténként kimegyünk és sízünk pár órát, hétvégeken rendszeresen járunk Eplénybe és a Mátrába is. A Tátra közelebb van számunkra, mint az Alpok, ezért inkább oda járunk. Barátainkkal időként sítúrázunk is. Az egyik legszebb sítúránk az Alacsony-Tátrában, Chopok-Gyömbér-Ördöglakodalma-hágó útvonal szokott lenni. Már 8 évesen sikerült teljesítem ezt a nem kis túrát!

Gratulálunk és további sok sikert sítalpon és vitorláshajón!

A síelésnek is köszönhetem vitorlás bajnoki sikereimet