A síszezon kezdetéig legalább hat új tanpálya nyílik

A műanyag tanpálya hazai története még az 1970-es években kezdődött, lassan elérhetjük a 40 hazai tanpálya számot.

Kép: Pasaréti Síiskola

A műanyag sípálya hazai úttörője, Szabó Zoltán (Zulaj) még 2010-ben nyilatkozta, a 70-es éveket felidézve:

Ebben az időszakban pár évig én foglalkoztam az utánpótlás válogatottal, amellyel a nyári időszakban sokszor mentünk Gelnicára (Gölnicbánya), ahol műanyagon tudtunk síelni. Úgy döntöttem, itthon is megvalósítom ezt, így felkutattam a forrásokat és elhoztam az első műanyag pályát Magyarországra.

1977-ben, a Normafa alsó részén készült el az első műanyag sípálya, felvonó nélkül (később a Tabánban is volt egy ideig) Néhány évvel később az egykori Olimpia Szálló mögötti magántelken, több egymás mellett lévő pálya is kialakításra került, felvonókkal. Az OSC Síiskolában volt olyan szezon, hogy 1200 (!) gyermek iratkozott be. Ezzel a számmal Európában a legnagyobb síiskolák közé emelkedett az egykori OSC.

A műanyag tanpályák egyre népszerűbbek lettek, az elmúlt 10 évben gomba módra szaporodott számuk, elsősorban a fővárosban és annak környékén. Jelenleg 31 tanpálya van, szerte az országban.

Kép: Pasaréti Síiskola

Újdonság, hogy egyre több vidéki tanpálya épül, ennek köszönhetően már 37 síiskolai helyszín teszi lehetővé a síelés alapjainak megismerését. Ahogy már korábban beszámoltunk, Zalaegerszegen is készül egy tanpálya. 68 millió forint AÖFK támogatással Székesfehérváron, Keszthelyen, Miskolcon és Agárdon is épülnek további tanpályák. Várhatóan az ősszel nyithat egy újabb tanpálya Budán is. Vannak komoly tervek más helyszíneken is. Remélhetőleg ezek is hamarosan elkészülnek és sikerül mielőbb elérni, a kerek 40-es tanpálya helyszín számot.

Amint ezek az új tanpályák átadásra kerülnek, bemutatjuk azokat!