Bemutatjuk Chernel emlékszobáját

Kőszegen, a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpontban külön szobában mutatják be a Chernel család történetét.

Az emlékszobában megtalálható Chernel István lábszánkója és hótaposója

A Látogatóközpont látványos épületének egyik szobájában került kialakításra Chernel István Emlékszobája, melyben hat tabló foglalja össze Chernel István munkásságát.

Édesapja Chernelházi Chernel Kálmán, az ősrégi nemesi Chernel család sarja. Édesanyja, a főnemesi származású gróf tolnai Festetich Mária volt. Anyai nagyszülei gróf tolnai Festetics István és Chernel Sarolta voltak.

Az igen nagy rokonsággal rendelkező Chernel családból, ismereteink szerint sajnos ma már senki sem él Kőszegen. Az elmúlt száz esztendő zivataros időszaka alatt a család szétszóródott a világban.

Szülei közigazgatási pályára szánták, ezért négy évig jogot hallgatott a pozsonyi, majd a budapesti egyetemen, eközben tanulmányozta a madártan irodalmát. 1887-ben Erdélyben ismerkedett meg és kötött életre szóló barátságot Herman Ottóval, a polihisztor természettudóssal, idővel az ő szerepét vette át.

1890-től vett részt a Herman Ottó által szervezett madárvonulási megfigyelésekben. Még ez évben, az 1891-es budapesti II. Nemzetközi Ornitológiai Kongresszust előkészítő bizottság tagjává választották, ő lett a bizottság titkára.

Chernel István rendszeresen vadászott, teniszezett és lábszánkózott. Norvégiában 1891-ben ismerkedett meg a síeléssel, amiről 1893-tól a Vasárnapi Újságban több népszerűsítő cikket írt, majd 1896-ban megírta és kiadta „A lábszánkózás kézikönyve” című könyvét, amiben Magyarországon elsőként ismertette a síelést, ezzel lerakta a hazai sí szaknyelv alapjait.

Klaszterünk megalapításának évében, 2014 őszén Chernel István emléktáblát avattuk Eplényben.

A Chernel Emlékszobában található egykori lábszánkója és hótaposója is.

Klaszterünk elnökségének tervei szerint május 9-én Sopronban tartjuk meg éves közgyűlésünket. A soproni ülés utáni napon, május 10-én tervezzük, hogy meglátogatjuk Kőszegen a Chernel emlékszobát, a Chernel-Kertben lévő gólya kórházat, a kőszegi síugró sáncot, valamint a Chernel István alpesi lesikló sípályát is. Ezen a napon kerül átadásra Kőszegen az eredetileg 1931-ben megépült, most felújított Chernel Emlékmű, melyet emlékkoncert zár a Chernel Kertben.

Chernel halálának 100. évfordulóján, 2022. február 22-én, kőszegi sírjának koszorúzásával megkezdődött a Chernel-Emlékév. Klaszterünk képviseletében Fehér Gyula klaszterelnök koszorút helyezett el a neves ornitológus sírjánál.

A cikket szerkesztette: Fehér Gyula – SkiOutlet / Képek: Bali Boglárka – Őrségi Nemzeti Park