Bükki síkörút, negyedik állomás: Bükkszentkereszt

Január 28-án, jó hidegben, viszont szép napos időben sikerült egy nap alatt bejárni négy különböző síterepet a Bükkben.

Bükkszentkereszt polgármestere, Solymosi Konrád a sípálya tetején köszönti a természetes havat!

Szerző: F.Gy. /SkiOutlet.hu

Solymosi Konrád polgármester még egy hete keresett meg, azzal hogy látott egy riportot, mely klaszterünk tevékenységéről szólt (a felvétel 23:13-tól, itt megtekinthető). Tekintettel arra, hogy régebben Bükkszentkereszten is működött sífelvonó, valamint a polgármester maga is igen lelkes síző (több, mint 1.100 síelős nappal a lábában), abban maradtunk, hogy az első nagyobb hónál ott leszek. Találkozónk után kimondhatjuk: klaszterünk hamarosan bővülhet egy újabb lelkes tagszervezettel. A településen (1.150 fős lakosság) ugyanis igen sok a lelkes síelő! A településen az 1970-es évek óta van sífelvonó, akkor „kampós” lift volt a menő.

Öt év után – pár napos előkészületi munkák után – most először került bekapcsolásra a sífelvonó, igaz csak próbaüzemképpen. A felvonó tulajdonosa és családja, valamint a polgármester, illetve jó magam, Boróka lányommal mentünk néhány kört ezen a neves napon. Ahogy képeken látszik, a pálya még nem tökéletesen előkészített. De mégis, nagy öröm volt ez pár kör!

Minden követ meg kell mozgatnunk, ahhoz hogy újra visszatérhessen ide is a síélet! „ mondta lelkes a polgármester.

A síelők honlapján felvétel. Régebbi galériák megtalálhatók!

Vajtó László műsorvezető, ott tartózkodásunkkor,  egy viccelődő fb. bejelentkezéssel  a helyszínen bemutatta a sípályát.  Polgármester úr meghívott bennünket egy igen finom estebédre, igazi helyi vargánya levessel és egy szlovák édességgel – kvaka – igen finom volt (mákos és túrós)!

A fenti három kép a bükkszentkereszti tájházban készült.

A szíves vendéglátás után kellemes elfáradva autóztunk haza, pontosan 20 órára. Túránk kellően izgalmas és tartalmas volt! Köszönet mindenkinek!

*

Inspirációt nyertünk egy Zempléni síkörútra (itt is négy síterep van/volt), hiszen Sátoraljaújhelyen a Zemplén Kalandparkban most is kitűnőek a hóviszonyok, mennek a liftek, de felfedezésre vár a tokaji sípálya is.

Ezen kívül van még Abaújszántó és Telkibánya régi sípályái. Megvárjuk a friss havazást, aztán indulás reggel 5 órakor!

Cikkünket az Utazó Magazin is átvette.

Bükki síkörút, harmadik állomás: Lillafüred

Bükki síkörút, második állomás: Bánkút

Bükki síkörút, első állomás: Szilvásvárad

Egynapos síkörút Bükk négy síterepén