Együttes kerékpár és síverseny, 103 kilométeren át, 1896-ban

Szabadka és Újvidék között zajló versenyen a síelők nyertek 1896 februárjában, harmadikként egy kerékpáros ért célba.

A kép csak illusztráció a Szabadka – Újvidék versenyhez. Maga a fényképfelvétel lehet, hogy 1908. január 19-én készült, a hazánkban a legelsőként hivatalos síversenyként nyilvántartott versenyen, amelyet Dorog és Csolnok között rendeztek meg.

Idézetek Chernel István könyvéből – első idézet

Chernel István, 1896-ban írt Lábszánkózás Kézikönyvének a 72. oldalán írt arról, hogy ezen az igazán egyedi versenyen, az elsőként befutó lábszánkózó 26 perccel volt gyorsabb az elsőnek beérkező kerékpároshoz képest.

„Igen érdekes s hazánkban talán az elsők voltak azok a maguk nemében is eredeti versenyek, melyeket 1896. februárjában az „Achilles sport-egylet” Szabadka és Újvidék közt rendezett. A távolság 103.3 km. s indultak kerékpárosok és lábszánkózók. Kezdetben s addig míg a pálya nem volt igen hófuvátos, a kerékpárosok vezettek, de a hófuvátos helyeken – kedvező széllel is – a lábszánkózók kerültek élre. A vegyes versenyben:

I-ső Berkas M. 4 óra 44 percz alatt (lábszánkó)

II-ik Bieber K. 4 óra 58 percz alatt (lábszánkó)

III-ik Baumgartner Zs. 5 óra 10 percz alatt (kerékpáron)

Ezzel a cikkünkkel egy új sorozatot indítunk. Terveink szerint Chernel István könyvéből további idézeteket emelünk ki a későbbiekben.