Érvek egy várhatóan sikeres síszezon mellett

Bár sokan leginkább aggodalommal várják a következő telet, a hazai síszakma képviselői mégis reményteljes érveket tudhatnak amellett, hogy a 2022/2023-as síszezon sikeres lesz.

Bánkút 2021 januárjában / Kép: F. Gy.

Valóban sokakat, mondhatni mindenkit foglalkoztat a közeledő tél aktuális kérdései. Vajon miként gondolkodnak a hazai síturizmusban érdekelt felek?

Nézzük az érveket, melyen inkább reményt adhatnak, mint elkeseredést.

Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége Északi régiójának vezetője, Dusek Mónika, a Lifestyle Hotel Mátra igazgatóhelyettese a Turizmus.com-nak nyilatkozott A mátrai szállodák malmára hajthatja a vizet a drága euró a síszezonban.című cikkben.

„A Mátrában bizakodóak a január-február hónapokat illetően, mert remélik, hogy a kedvezőtlen euró-forint árfolyam miatt sokan inkább választják téli sportoláshoz őket, mint Ausztriát.”

Klaszterünk Dobogókőn ülésezett, itt minden hegyvidéki turizmusban érdekelt tagszervezet képviselője arról számolt be, hogy a koronavírus-járvány második nagy hullámakor, 2020/2021-es síszezonban* a hatalmas látogatószám növekedése után, a 2021/2022-es síszezonban is megmaradt a fokozott érdeklődés. Sőt, a síszezonon kívüli időszakban is magas látogatószámokat jelentettek. A 2022-es őszi időszakban a vendéglátó helyeken az érdeklődés jelentős, az árbevételek tovább növekedtek.

* A hazai síterepek nyitva lehettek, síköltésben milliárdokat tarthatott itthon a járvány. Ez a síszezon rekordot hozott, 132 napon át lehetett síelni hazánkban.

Mindez visszavezethető oda, hogy sokan felfedezték a hegyvidéki turizmus értékeit. Így várhatóan az un. nonskiers turisták száma és aránya továbbra is ígéretesen növekedhet.

Fura módon akár az energiaválság is segítheti a hazai sípályák felé fordulást. Az utazás sajnos egyre drágább, így nem mindegy milyen távolra kell autózni. Valószínűleg lesznek akiknek le kell mondaniuk a külföldre utazásról, ugyanakkor magát a síelést nem hagynák ki, így maradnak a hazai síterepek, melyek könnyebben elérhetők.

Az energiaválság miatt előreláthatóan a zárt térben űzhető sportok lehetőségei csökkeni fognak, így nagy eséllyel többen fordulnak a kültéri sportok irányába.

2022. szeptember 29-én jelentette be a kormány, hogy az őszi szünet rovására:

hosszabb lesz az iskolákban a téli szünet: december 22-től január 8-ig fog tartani.

Ez a síelőknek jó hír, lehet január első hetére családi síelést vagy csoportos sítábort tervezni!

A legizgalmasabb kérdés a téli hónapokban várható időjárás. Az időkép Közeleg a tél, lesz-e nagy hideg és hó? cikkében már foglalkozott a témával. Aki optimista, az a cikkben találhat érveket egy várhatóan jó síszezon mellett.

Remélhetőleg valóban sikeres síszezonra számíthatunk, a hazai síterepeink jelentős része felkészülten várja a közeledő síszezont!

A cikket összeállította: Fehér Gyula