Hamarosan elindul a magyar csapat a IV. Téli Ifjúsági Olimpiára

Székely Zoltánt, a két főből álló sícross csapat edzőjét az indulás előtti napokban kerestük meg kérdéseinkkel.

Székely Zolán a Freeride Club versenycsapat alapítója

Mit kell tudnunk a versenyről?

Negyedik alkalommal kerül megrendezésre téli ifjúsági olimpia, ez lesz az első Európán kívül megrendezett verseny. A helyszín igen érdekes: Dél-Korea. A síszövetség elnöksége január 2-án határozott az indulók és edzőik személyéről.

A olimpián 79 ország képviselteti magát, közel 1800 fő versenyzővel, azonban azt tudni szükséges, hogy összesen 15 különböző téli sportág találkozója lesz a verseny.

Mit kell tudnunk a saját, két főből álló csapotodról?

Szeghalmi Fanni az év elején kóstolt bele a sícross sportba, egyből magával ragadta a fun faktor. Tavasszal az ifi vb-n elért 25. helyezésével már biztosan kvalifikált a YOG-ra, így a nyári – őszi felkészülés már tudatosan erre irányult. Decemberben már Európa Kupa versenyeken is rajthoz állt, ahol 26 pontot sikerült begyűjtenie.

Tymcyna Dóra nyáron csatlakozott a FreeRide csapatához, ahol a hiányosságok kijavítását követően az ősz elején határozta el hogy sícrossban szeretne kvótát szerezni. Első éves FIS versenyzőként ez mindig nagyon nehéz mert kevés verseny áll rendelkezésre a kvalifikációs időszak zárultáig, Dórinak konkrétan egy lehetősége volt amit maximálisan ki is használt.

Érdekesség hogy a lányok az első női sícross versenyzők. Korábban nem volt még egynél több síelőnk világversenyen freestyle szakágban, ez külön érdekes hogy most mindketten lányok.

A sícross egy rendkívül látványos sport, amihez nagyon jó alpesi alapokkal kell rendelkezni és sokoldalúságot igényel. A szakág és a lányok előtt is szép jövő áll a fejlődés garantált.

Krakler Kata edző Grózner Ricsivel nemrég a helyszínen járt egy meghívásos edzőtáborban. Ők már január 4-én megérkeztek a helyszínre, szinte aznap indulnak haza amikor ti a helyszínre megérkeztek. Tudtál vele egyeztetni a gyakorlati kérésekben?

Igen, többször is egyeztettünk, sok hasznos információt kaptam tőle. Azóta hűtőkamrában edzünk és beszereztünk fűthető sícipőt 🙂

Milyen célokat tűztetek magatok elé?

Felszabadult és határozott síelés, szeretném ha maximálisan kiélveznék a lányok a versenyzést. Nincs nyomás, a legfőbb hogy megéljék az eseményt és tapasztalatot szerezzenek a későbbiekre.

Pontosan mikor indultok és mikor érkeztek vissza?

Január 19-én utazunk Budapestről, Helsinki átszállással, január 26-án érkezünk haza.


Sok sikert és sok szép élményt kívánok! Az olimpiáról való hazaérkezés után milyen sícross versenyen vannak tervben?

Elindul a felkészülés a 2026-os téli olimpiára, ennek részeként St. Moritzba megyünk versenyezni, ugyanis itt rendezik majd jövőre a felnőtt Vb-t ami kvalifikációs verseny az olimpiára.

Riport: Fehér Gyula, képeket Székely Zoltántól kaptuk