Hetedik alkalommal kerül megrendezésre az Alpesi Diák Olimpia a Mátrában

2018 óta kihagyás nélkül, a Mátraszentistváni Sípark a házigazdája a többnapos versenynek.

Sípark, 2019 február / Fotó: F. Gy.

2018 előtt magyarországi helyszínnel utoljára 2000 évben Galyatetőn, a Külker óriásműlesikló  sípályán került megrendezésre a verseny. Az akkori síszövetségi vezetésének döntése alapján, hosszú szünet következett: 16 éven át külföldön kerültek megrendezésre a gyermekek versenye. A csaknem húsz év alatt a verseny a szlovákiai Rimakokava, Korompa,  de leginkább az ausztriai St.Lambrecht, majd az utolsó néhány évbe Hinterstoder síterepei voltak a házigazdák.

Klaszterünk erős lobbitevékenyégének köszönhető, hogy a verseny hazai sípályára visszakerült, ennek egyik záloga pedig az addigra megvalósult technikai fejlesztések sora.

Kőrösi Péter a Sípark ügyvezetője 2018-ban elmondta: a most lezajlott verseny bebizonyította, hogy igen, itthon is lehet nagy létszámú, ugyanakkor színvonalas síversenyt rendezni! Elképzelhető, hogy 2019-es évben a három versenynapot hétköznapi napokra írják ki. Az elmúlt hónapokban végrehajtott nagyszabású fejlesztések –  négyüléses felvonó, hóágyú kapacitás bővítés, újabb víztározók – az eddigiekhez képest sokkal jobb feltételeket biztosítanak, nem csupán a szabadidős sízők számára,  hanem  akár a nemzetközi versenyek lebonyolításhoz is. A mostani feltételek mellett elképzelhető, hogy akár a közeljövőben egy nemzetközi, FIS minősítésű versenyt is megrendezhessenek a Síparkban!

A versenykiírás itt elérhető!

Közel két évtized után, újra hazánkban került megrendezésre az Országos Alpesi Sí Diákolimpia