Ismét magyar sízőnek szurkolhatunk az alpesisí világkupában

Tóth Zita a világ legjobbjaival versenyez a világkupán!

Budapest, 2021.október 21. – Ismét magyar sízőnek szurkolhatunk az alpesisí világkupában, ugyanis Tóth Zita rajthoz áll a söldeni szezonnyitó versenyen. Ezzel régi álma teljesül a pekingi téli olimpiára készülő sportolónak. Utoljára a kétszeres világkupa dobogós Miklós Edit versenyzett a világ elitjében, 2018 januárjában.

Tóth Zita az előző szezonban sikeresen szerepelt a bulgáriai Banskóban rendezett alpesisí ifjúsági világbajnokságon, szuper-óriásműlesiklásban a 17., műlesiklásban a 19. helyen végzett. Tavaly az ifjúsági téli olimpiát egy 16. és egy 17 helyezéssel zárta, míg 2019-ben 9. helyezést szerzett az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon.

A Vasas 19 éves sízője másfél évvel ezelőtt kezdett el új csapatával készülni, ahol a szakmai munkát Miklós Edit korábbi edzője, Dietmar Thöni irányítja. Az eddigi legeredményesebb magyar síklasszis az osztrák tréner vezetésével érte el a magyar sísport legjobb olimpiai eredményét, egy 7. helyezést lesiklásban a szocsi ötkarikás játékokon, 2014-ben.

A világranglista jelenlegi legelőkelőbb helyén álló magyar sízője, Tóth Zita már részt vett 2 edzésen Söldenben vezetőedzőjével, valamint Szepesi Bertold edzővel együtt, és készül a szombati világkupás debütálására.

„Zita karrierjében és a sísport történetében is egy újabb nagy pillanat jött el azzal, hogy a söldeni világkupán láthatjuk őt versenyezni. Ő az első magyar síző, aki a világkupa sorozat nyitó helyszínén versenybe száll a világ legeredményesebb sízőivel. A csapatától az a hír érkezett, hogy nagyon jó formában van, motivált, és jól fekszik neki a kemény pálya, melyet sikerült a szervezőknek a tőlük megszokott profi módon előkészíteni. Szurkolunk neki, hogy a formájának megfelelően sikerüljön versenyeznie élete első világkupa versenyén” – mondta Mohai Szabolcs, a Magyar Sí Szövetség alpesi szakágvezetője.

„Miután a havas felkészülés jól kezdődött Zita számára, a múlt héten elindítottuk két időmérő edzésen a söldeni világkupa pályán, ahol nagyon meggyőzően, és biztató időeredménnyel teljesítette a távot több alkalommal is. A szombati verseny előtt nem helyezünk rá nyomást, nincsenek elvárásaink.  A cél az, hogy tapasztalatot szerezzen, szokja a követelményeket és a világverseny hangulatát a téli olimpia előtt” – nyilatkozta Szepesi Bertold, edző.

A söldeni világkupán a nők óriásműlesiklását október 23-án, szombaton rendezik. Az első futamot 10 órakor, a másodikat 13:15-kor indítják.

Forrás: Magyar Sí Szövetség