Jó hír a soproni sífutóktól!

Mintegy 90%-os támogatás mellett, a most beszerzésre került, hóegyengetésre is alkalmas POLARIS 1000 munkagép télen-nyáron használható.

POLARIS 1000 típusú, univerzális erdőjáró gép (kistraktor)

A FÁBER Sífutó, Botsport és Természetjáró Közhasznú Egyesület elnökének, Kubinszky Andrásnak az írását vettük át:

Idén januárban Egyesületünk támogatási kérelmet nyújtott be az AÖFK-hoz egy POLARIS 1000 típusú, univerzális erdőjáró gép (kistraktor) beszerzésére. Az eddigi, közel 15 éves folyamatos munkánk elismeréseként értékeljük, hogy a támogatást bruttó 9 millió Ft értékben, vissza nem térítendő címzett támogatásként megkaptuk, melyhez az Egyesületünknek – legalább – 10% önrészt kellett hozzátennie. Szűkös anyagi helyzetünk miatt ezt két tagtársunk ún. tagi kölcsönével tudtuk megoldani. Ezzel a géppel és a kapcsolódó eszközökkel a soproni sífutó pályák téli és nyári karbantartása egyaránt megoldható lesz. Mint ismeretes, a jelenlegi motoros szánunk már több mint 30 éves (oldtimer is lehetne) és idén is többször cserben hagyott bennünket a nyomfektetés közben, ráadásul csak legalább 15-20 cm hómagasságtól lehet(ett) használni.

A most beszerzésre került POLARIS 1000 télen-nyáron használható. Így biztonságosan megoldható lesz havas időben a nyomfektetés, a hómentes időben pedig a több mint 20 km hosszúságú pályarendszerünk folyamatos karbantartására tudjuk használni. (A hótoló lapot alapvetően inverzként tudjuk használni, azaz ha kevés a hó, akkor a pálya széléről tudunk több havat a pályára áttolni.) Mivel a nem havas napok száma lényegesen több, így pályáinkat azok kellemes nyomvonalvezetése miatt egyre többen használják gyaloglásra, nordic walkingra, terepkerékpározásra. A gerincutunk a Muck-ra vezető úttal párhuzamosan halad, ezzel a túrázóknak nem kell az egyre forgalmasabb és szűk közúton gyalogolniuk. A Soproni Parkerdőben jelenleg Egyesületünknek van egyedül összefüggő útirányjelző tábla rendszere. Mindezek fenntartása és javítása – még a TAEG Zrt. további támogatását is remélve – biztos könnyebb és hatékonyabb lesz ezzel az új géppel.

Jelenleg szervezés alatt áll egy időpont, ahol az érdeklődő tagságnak, az erdészeti szakembereknek és a sajtónak is bemutatjuk a POLARIS 1000-et.

*

Reméljük minél többször tudják a sífutók az új gépet használni, egyúttal gratulálunk is tagszervezetünknek!

Klaszterünk elnökségének elképzelése szerint május hónapban tartjuk meg éves közgyűlésünket. Lehetséges, hogy erre Sopronban kerül sor, amikor is megtekinthetjük az új gépet. A soproni üléssel együtt tervezzük, hogy meglátogatjuk Kőszegen a Chernel emlékszobát, a kőszegi síugró sáncot, valamint a Chernel (lesikló) Sípályát is.

Chernel István halálának 100. évfordulóján Kőszegen jártunk.