Miként jött létre, alakult meg a Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter

Három évvel ezelőtt, 2014. május 22-én  alakult meg klaszterünk.  A 15 alapító szervezettel induló klaszter mára 30 tagszervezetté bővült. Vissza-, és jövőbetekintés.

Kép: klaszter megalapítás előtti tájékoztató

Klaszterünk létrejöttének előélete még 2012. februárjára datálódik. Ekkor történt az ausztriai Gerlitzenben az tragikus gyermek síbaleset, mely szomorú apropót adott egy balesetvédelmi konferencia megszervezésére. Fehér Gyula a konferencia ötletgazdája 2012. áprilisára megszervezte a balesetvédelemmel foglalkozó szakmai találkozót.  Már a konferenciára felkészülés alatt szembesültek a felek azzal, hogy mennyire hiányzott egy ilyen széleskörű szakmai eszmecsere.

A sísport hazai szerelmeseinek következő közös fellépésére nem kellett sokat várni.  2013. nyarán Pokorni Zoltán Budapest, Hegyvidék polgármestere állt ki a nyilvánosság elé és ismertette a Normafa Parkra vonatkozó fejlesztési terveket.

2013. októberében került megrendezésre a Normafa Park Konferencia.

A konferencia záróokmányát 13 különböző szervezet írta alá:

A konferencia után megfogalmazódott:  közös problémák sora (jogszabályi rendezetlenség, a szabályok területenkénti máskénti értelmezése) szinte ellehetetleníti a hazai  sípályák fejlesztőit és a műanyag sípályákon működő, síoktatásban érdekelt feleket.

2013. decemberében született meg az felhívás, mely elsősorban a hazai sísport fejlesztésében érdekelt lobbiszervezet megalapítását kezdeményezte. Majd 2014. április 9-én a KUBIK közösségi irodában ültek össze a klaszter jövőbeni alapítói, annak érdekében, hogy átbeszéljék, milyen célokért akarnak együtt dolgozni. Beszámoló:

Az ülésen előadást tartott többek között: Dr. Megyessy Jenő nemzetközi jogász, főtanácsadó, az NGM részéről: Dr. Nemes Andrea főosztályvezető, klaszter-szakjogászként: Dr. Magyar Balázs. Jelen volt dr. Csete Szabolcs jogász, aki később klaszterünk menedzsment cégének vezetője lett, dr. Egri Katalin az SMSZ elnöke, dr. Kaszó Klára a MSSZ ügyvez. elnöke, dr. Babos Sándor SMSZ szakmai vezetője, különböző síiskolák és síterepek azon képviselői akik a megalakuláson tanakodtak.

Három évvel ezelőtt, 2014. május 22-én 15 alapító szervezettel megalakult a Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter.

2014. november 8-től elindult saját honlapunk, 2014. december 9-én léptünk először a nyilvánosság elé:

Klaszterünk sajtótájékoztatója – 2014. december 9.

Hogyan tovább?

Továbblépés lehetőségeinek kérdése 2017. június 7-én, Bánkúton az éves közgyűlésen kerül megtárgyalásra.

Várhatóan taglétszámunk tovább bővülhet, egyrészről a síiskolák, másrészről a magashegyi turizmusban érdekelt felek irányába. A négyévszakos fejlesztések meghatározása fontos a különböző síterepeken és a műanyag síiskolák fejlődése vonatkozásában is.

Egyre szorosabbá váló együttműködésnek köszönhetően a lobbierőnk tovább erősödhet.  Nagy eredmény, hogy a 2016. decemberében Eplény a „Balaton turisztikai térség”-be kerülhetett ( a 2000-ben meghatározott Balatoni régió települései között még nem szerepelt Eplény). Kormányrendelet

Újabb kiemelt turisztikai területek kerülnek meghatározásra ez év végéig. Azon dolgozunk, hogy lehetőleg minél több hazai síterep kerüljön be ezen kiemelt turisztikai fejlesztési területek hatálya alá.

A síiskolák fejlesztésének kérdésében, illetve a sísport népszerűsítése területén is komolyabb tervekkel készülünk.

Tervek szerint, 150-150 millió forintos állami támogatással ülőszékes felvonók épülnek meg a 2017/2018-szezon elejére Mátraszentisvánban és Eplényben. Kékestető fejlesztése is néhány éven belül megvalósulhat!