MTA-ELTE kutatás: kemény télre számíthatunk

Egyre durvább és egyre délebbre hatoló hidegbetörések, ugyanakkor időközben szokatlanul enyhe és csendes téli időszakok várhatók.

 

Kép: Mátraszentistváni Sípark, 2017 január MTA cikkért klikk a képre!

MTA-ELTE kutatás: kemény télre számíthatunk!

Egy síelő mindig reménykedik egy igazán hideg, havas télben. Éppen ezért ajánljuk az alábbi Magyar Tudományos Akadémia honlapján ma megjelent prognózist. Az MTA-ELTE Elméleti Fizikai Kutatócsoport és a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont munkatársai újszerű szimulációs módszerekkel vizsgálták a klímaváltozás hatását a sarki légköri folyamatokra. 

Honlapunk 2014 évi fennállása óta szinte minden tél előtt találunk időjárás progózisokat. Az egyik előre megjósolt hideg tél 2016/2017 tele volt, ekkor olyan hideg volt, hogy a Balaton 35cm vastag jegén közel 10 ezer ember haladt át, erről megjelent egy 3,8 millió nézettségű videó is.

A különböző modellek előrejelzései némileg eltértek egymástól, de a lényegben egyetértés mutatkozott: összességében egyre nagyobb kilengések várhatóak az Északi-sark körüli térség légnyomásában.

Ez a gyakorlatra lefordítva azt jelenti, hogy egyre durvább és egyre délebbre hatoló hidegbetörésekre számíthatunk, ugyanakkor időközben szokatlanul enyhe és csendes téli időszakok is várhatók.” *

Bízzunk abban, hogy a következő tél hóban gazdag, de lagalább jó hideg lesz – így a hóágyúk is tudnak sok havat gyártani!