Síző leány, aki elindul az Év vitorlázója díjáért

Fehér Boróka, az alsóörsi BYC1912 versenyzője, aki egyben az egyik klasztertagunk, a SkiOutlet.hu szponzoráltja, idén megszerezte az ötödik magyar bajnoki címét.

Kékpántlika győzteseként 2019/ Fotó: SkiOutlet.hu

Síző leány, aki elindul az Év vitorlázója 2020 díjáért.

Honlapunk képekkel és videókkal augusztus végén már beszámolt Fehér Boróka eddigi sportteljesítményeiről. Borókát a klubja terjesztette fel a díjra, a Magyar Vitorlás Szövetségnél. A  vitorlásszövetség a jogosultságot ellenőrizte, a jelölést befogadta.

Szavazásra a 2020. évre versenyengedéllyel (idén kb. 3.800 fő) rendelkező vitorlázó sportolók jogosultak, november 5. éjfélig. Minden szavazásra jogosult egy férfi és egy női vitorlázóra adhatja le szavazatait.

A nőknél Érdi Mária (22) és Fehér Boróka (14) a két jelölt. A férfiaknál Berecz Zsomborra (34), Vadnai Jonatánra (25), Németh Domonkosra (18) és Siklósi Mórra (14) érkeztek jelölések.

Boróka falmászásban is DiákOlimpiai bajnok, de a síelésben is otthon van

Boróka már azt is nagy megtisztelésként éli meg, hogy felkerülhetett az aspiránsok közé. Nincs könnyű dolga, hiszen Érdi Mária, már hatszor nyerte el ezt a címet, többszörös ifjúsági világbajnok (2013-2017 között), ráadásul már tavaly kvalifikáltatta magát a jövő évben Tokióban megrendezésre kerülő olimpiára. Ugyanakkor Boróka teljesítménye is kiemelkedő, hiszen az Optimist hajóosztályban összesen öt bajnoki címet szerzett, melyet eddig senki más (fiúk között sem) nem ért el!

Boróka egyébként sokoldalú személyiség, hat éve zongorázik, mely biztosítja az érzelmi fejlődését is.

Boróka a zongorája előtt, kezében a két éve kapott Dulin-díjjal

Fehér Boróka 2016-ban kezdett Optimistben versenyezni az MVM-ben, ahol megtanulta a versenyvitorlázás alapjait. Később, Alsóörsre a Balatoni Yacht Clubba igazolt és 2017-2020 között minden bajnokságot megnyert a lányok között (2018-ban a fiúk között is első lett). Válogatott kerettagként Európa-bajnokságokon is képviselhette a magyar színeket, idén már a harmadik alkalommal. Az Európa-bajnokságokon (mely nyílt verseny, a világ minden tájáról érkeznek versenyzők) általában 106-120 hajó rajtol, eddigi eredményei a 12 – 26. helyre voltak jók. Ez az eredmény minden esztendőben a legjobb magyar helyezést is jelentette. Annak fényében, hogy tengerünk nincs, különösen kiemelkedő a teljesítménye.

A díj erkölcsi siker, pénzjutalommal nem jár, de egy szép kupával viszont igen! Tavaly a díjakat a Magyar Tudományos Akadémián vehették át a díjazottak. A tavalyi díjátadásról képek itt.

Fehér Borókáról szóló, augusztus végi cikkünk:

A síelésnek is köszönhetem vitorlás bajnoki sikereimet