Jöhet a hóágyú a Mecsekbe, megújult a síház!

Régi vágyunk teljesül, hiszen hosszú évek óta kerestük a lehetőséget, hogy korszerűsíthessük a síházat” – még 2020 januárjában nyilatkozta dr. Tóth Ákos, a PVSK Sí szakosztályának vezetője.

Fotó: pécsma.hu

Régi vágyunk teljesül, hiszen hosszú évek óta kerestük a lehetőséget, hogy korszerűsíthessük a síházat” – még 2020 januárjában nyilatkozta Dr. Tóth Ákos, a PVSK Sí szakosztályának vezetője.

Nagy nap a mai nap: átadásra került a megújult pécsi síház!

„A hetvenes években épült síház műszaki és funkcionális modernizálása lehetőséget biztosít a mai felhasználói igények kielégítésére, illetve a környezettudatos és energiahatékony működtetésre. A nyílászárók cseréje és a fűtés korszerűsítése mellett fontos szempont az is, hogy természetbe illeszkedő külalakot kapjon a ház. Az energiahatékonyság terén pedig nemcsak a kor követelményeit tartjuk szem előtt, hanem azt is, hogy a Natura 2000 területi besorolás miatt a lehető legkisebb mértékben terheljük a környezetet. Bár árnyékos helyen fekszik a síház, de azt is megvizsgáljuk, hogy a megújuló energiaforrásokat hogyan tudjuk felhasználni. A felújított síház helyszínévé válik a pécsi és környékbeli iskolások természettudatos szemlélete formálásának.” -egészítette ki mondandóját a szakosztály vezetője.

Az átadáskor elhangzott, hogy a PVSK sí szakosztálya 1945-ben alakult, a mai síházat a tagok építették 1976 és 1979 közt, 13.000 munkaórával, az akkori szakosztályvezető, Bali László irányításával. A házon az azóta eltelt több, mint 40 évben nem sikerült érdemi felújításokat végezni, így a mostani támogatás szinte az utolsó pillanatban érkezett. A fejlesztés azonban nemcsak a sízők számára fontos.

Három évvel ezelőtt, 2018 szeptemberében üléseztünk a Pécsi Síház mellett, a Misina-tetői kilátóban.

Az akkori 21. ülésünkön már felvázolásra került a síház felújítása, mely most 60 millió forintból végre megújult. A fejlesztések remélhetőleg nem állnak meg, hiszen maga sífelvonó is felújításra szorul és további megújítások is szükségessé váltak.

A lenti videóban 6:20-tól: 2018 évi őszi ülésükről a Pécs TV Híradó beszámolója megtekinthető:

A mai átadásról szóló sajtóbeszámolók:

*

Jöhet a hóágyú a Mecsekre! Átadták a síházat a Misinán, érkezhetnek a turisták – PécsAktuál képes riportja

*

Felújították a pécsi síházat, egész évben üzemelő turistaház funkciót is kapott – pécsma képes beszámolója

*

Megújult köntösben pompázik a síház* – BAMA képes beszámolója

*

PVSK Videója: