Miért születhettek rekordok a 2020/2021-es síszezonban?

132 napos volt a síszezon, még áprilisban is hideg rekordok dőltek!

Mátraszentistváni Sípark, 2012. április 8.

A napokban zárult hazai síszezon bizonyos tekintetben hasonló volt az előző szezonhoz:  gyakorlatilag csak a hóágyú kapacitással rendelkező síterepek működtek. Az előző szezonban is Eplény nyitotta a szezont – akkor december elején, most november végén. Ahogy tavaly is, most is a Mátrában tartott ki legtovább a hó, azonban jóval tovább, mint eddig bármikor, így újabb

hazai rekord született: 132 napot lehetett itthon síelni.

Azon kívül, hogy a tél keményen indított, a tavasz is kifejezetten télies volt, így például 108 éves negatív hidegrekord dőlt meg Kékestetőn április 15-én. Önmagában a hideg időjárás még kevés lett volna a hosszú síszezonhoz. A technika kellett a sikerhez.

Ahogy Fehér Gyula, a Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter elnöke a Turizmus.com-nak nyilatkozva elmondta: 

„Az elmúlt síszezon újra bebizonyította, hogy mint az élet minden más területén, itt is megkerülhetetlen a technikai fejlesztés, ami a hógyártókapacitás feltételeinek megteremtését és speciális, korszerű hótaposó gépek (ratrakok) üzemeltetését jelentik.”

Mit is jelent ez konkrétan? Eplényben és Mátraszentistvánban, a 2020-as esztendő második felében megvalósult hóágyúkapacitás-bővítéseknek köszönhetően, megteremtetődtek a hógyártás kedvezőbb feltételei (összességben közel 200 millió forintból).

Mátraszentistváni Sípark, 2012. április 8.

A pandémia miatt,

„Síköltésben milliárdokat tarthat itthon a járvány” – és ez így is lett.

A síszezon elején a Világgazdaságban megjelent riportban elhangzott állítás megvalósult: „Az eddig a külföldi pályákat kereső magyar vendégek megdobhatják a hazai forgalmat.”

A hazai síterepek – legalábbis ahol megvannak a hógyártás feltételei – igazán jó szezont zárhattak.

*

Érdekesség a síszezon végére: Zirc környékén  32 cm hullott április 14-én reggelre. Kovács Alfréd síbarátunknak képe és erről szóló cikk itt megtalálható.