Videófilmek: Történelmi visszatekintés a mátrai síéletre 1989-2018 között (3. rész)

1989 után – a határok megnyitásának természetes következményeként – szinte minden síző nyugatnak vette az irányt. Mialatt a magyar sízők felfedezték az Alpok legkülönbözőbb síterepeit, a  Mátrában a sípályák nagy része elhagyatottá vált.  Aztán, a 2000-es évek elején Kékesen és Mátraszentistvánban megindulhattak a sípálya fejlesztések. E két helyszínen álmok valósultak  meg és van remény arra is, hogy régi elképzelések, tervek is szárba szökkenjenek.

Az összeállítást készítette: Fehér Gyula a Síklaszter elnöke

*-al jelölt linkek alatt is videók!

Kép: Mátraszentisván napjainkban

Akik veszítettek:

Síugrás teljesen, az alpesi versenysport csaknem megszűnt a Mátrában. A sífutás versenyág leginkább csak vegetál.

A mátraházi sísáncon utoljára 1989-ben volt verseny, azóta az enyészeté lett a sánc. A lenti videón 13:40-től látszik a sísáncról a panoráma. (Hazánkban a  síugrás egyedül Kőszegen maradt fenn.)

A határok megnyílása után az összes alpesi verseny megrendezése Ausztriába került. A Magyar Sí Szövetség  – a különböző osztrák idegenforgalmi támogatásoknak is köszönhetően – az osztrák vendéglátókat preferálta, preferálja a mai napig. Az alpesi versenyek számára Ausztria síterepei kétségkívül jobb feltételeket biztosítanak. A 25 évvel ezelőtt magyar bajnokságról szóló beszámoló az egykori bajnokokat is bemutatja, akiknek jelentős része egykor még a Mátrában edzett.

„Téli-sportsikerek Salgótarján múltjából” című filmben többször látszik Galyatető sífutópályái az 1990-es évekből. Nem mindig voltak igazán jó hófeltételek (7:12-től).

A galyatetői sífutópályák mára elnéptelenedtek. A sífutó központi helyszíne teljesen leamortizálódott, annak ellenére, hogy az elmúlt 10 tél általában bővelkedett természetes hóban.

Akik végül nyertek:

a szabadidős sízők

1990 és 2004 között a Mátrát szinte teljesen elhagyták a sízők.  Az amatőr sízők számára kisebb-nagyobb versenyek voltak még, maradt egy szűkebb réteg akik elkötelezetten síztek továbbra is a Mátrában. Mátraszentistvánban és Galyatetőn rendszeresen megrendezték a Villamosenergia-Ipari Sítalálkozót – egy ideig. Az utolsó ilyen amatőr verseny 1999-ben volt, ezen a helyszínen. Galyatetőn a BKV Előre és a Külker sípálya 2000-es évek elején részben visszabokrosodott, helyenként kissé visszaerdősödött, a síliftek 1998 körül megszűntek.  Galyatető harmadik síliftjét (Dózsa pálya) még 1992 körül felújította a Hunguest  Nagyszálló, azonban a sílift utoljára 2002 telén működött. Bagolyirtás, Mátraszentimre, Mátraszentlászló síliftjei sorra leálltak. Már-már veszni látszott az egész mátrai sísport.

A sísport elkötelezettei, a Mátra szerelmesei végül összefogtak és elhatározták: megmentik Mátra síéletét!

Megszületett a felismerés:

technikai fejlesztésekkel visszacsábíthatók a sízők a Mátrába!

Két mátrai síközpont döntött nagyszabású fejlesztések mellett: Kékestető Sícentrum és Mátraszenitváni Sípark. Kékestető sípályái 2004-től, Mátraszentistvánban 2002-től indultak a széleskörű sípálya fejlesztések. Rengeteg egyeztetés, közös gondolkodás, gazdasági számítás, engedélyeztetés után megindulhatott a kivitelezés. A fejlesztések hosszú évek kitartó munkájának köszönhetően lassan meghozta a maga gyümölcsét: újra sokan síznek a Mátrában! A téli időszakban a szállodák olykor közel 100%-os kihasználtsággal működnek (Budapesten az elmúlt évben a szállodák átlagos kihasználtsága 74 -76 % ). Az elmúlt 10 évben a mátrai szállodák éves kihasználtsága a budapesti magas kihasználtsági mutatókkal vetekszik, köszönhetően a téli időszak jó alapadatainak.

________________________________________________________________________

Mátraszentistváni Sípark:

2018-ban az ország legkorszerűbb négyüléses felvonója elkészült!

*-al jelölt linkek alatt is videók!

2009 – síoktatók világtalálkozója a Mátrában

Hihetetlen sportdiplomáciai siker: A Nemzetközi Síoktatók  Világszervezete (IVSI) négyévente megrendezésre kerülő világkongresszusa Mátraszentistvánban került megrendezésre! A Magyar Televízió is beszámolt a különleges *eseményről. Vendégek érkeztek Japánból, Dél-Koreából is. A kongresszus nyitó napján zajlott a Honda Kupa gyermek síverseny, több mint kétszáz gyermek rajtolóval. * Híradó beszámoló: Tömegsport lett a síelés!

2013 – egy igazán jó síszezon, hatalmas havak!

A 100. nyitvatartási napon a napijegy ára csupán 100 forint volt!

Ebben a síszezonban sikerült elérni az eddigi rekordnak számító 106 nyitvatartási napot.

2017 november – Helikopteres oszlop beemelés

2018 január – Beüzemel az új négyüléses felvonó!

2018 február eleje – Hófesztivál

2018 február vége – csaknem 20 év után a DiákOlimpia hazatért!

2018 március – Egyméteres a hóvastagság!

____________________________________________

Kékestető Sícentrum:

1965 óta tervezett Mátraháza- Kékestető négyévszakos felvonója végre megvalósulhat!

*-al jelölt linkek alatt is videók!

2003

2003 decemberében Gyöngyös város polgármestere és az abasári székhelyű Mátra Centrum Kft., mint beruházó közösen jelentette be a Kékesi Síközpont fejlesztési terveit.

A fejlesztési munkálatok hamar megindultak. A beruházó kiszélesítette és lesimította a Kékestetőről induló 1800 méter hosszú déli sípályát, felújította a jelenleg működő felvonót és egy új gyermekliftet, illetve a pálya teljes hosszában világítást helyezett üzembe. Teraszos melegedőket és információs centrumot alakított ki: Hamarosan megjelentek az első korszerű hótaposó gépek és a hóágyúk.

2006

2006 januárjában kitűnő hóviszonyok között kerülhetett megrendezésre az Országos Amatőr Gyermek Síbajnokság, mely azelőtt 13 éven át Ausztriában került megrendezésre, galéria itt.

Februárban az új hóágyúk és motorosszánok  *rövid riportban kerültek bemutatásra (10:50-től) Decemberben a beruházók *négyüléses felvonó megvalósításáról nyilatkoztak a Magyar Televízióban.

2010

2012

2017

2018 február vége – egy méter feletti a természetes hóvastagság!

Az elmúlt évek fejlesztései, a belföldi turizmus dinamikája és nem utolsó sorban az elmúlt 10 év olykor bőséges havazásai együttesen segítették az elhatározást: a magyar kormány döntése szerint kabinos lift épül Kékestetőre!

Kormánydöntés a Mátráról és Kékestetőről

Kormánydöntés született a Mátráról és Kékestető fejlesztéséről – megépül a felvonó!A kormány szerdán elfogadta a Mátra-Bükk kiemelt turisztikai fejlesztési térséggé nyilvánításához szükséges koncepció, valamint a Kékestető fejlesztési programjának elkészítéséről szóló előterjesztést. A Szövetség a Mátráért Mozgalom legújabb szövetségese: Magyarország Kormánya! Köszönöm mindenkinek az elvégzett munkát!A Mátra fejlesztését illetően évtizedek óta nem született hasonló jelentőségű döntés!

Közzétette: Horváth Laci – 2017. december 15., péntek